Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets "Allt för Sverige"-deltagare: Kevin Chown, Ashley Mullinax, Andrew Morrison, Susan Snyder, Christina Wight, Domonique Jackson-Russel, Louis Larsson, David Neslund, Kyle Johnson och Tanya Edgil tillsammans med programledaren Anders Lundin. Pressbild.

Svenskättlingarna tillbaka: "Överväldigande"

Deras förfäder tog båten över Atlanten i hopp om ett nytt och bättre liv i Amerika – nu kommer svenskättlingarna tillbaka. Tio nya amerikaner söker sina svenska rötter i höstens "Allt för Sverige".

Nu drar en ny säsong av SVT-serien "Allt för Sverige" igång, och tio amerikanska svenskättlingar åker över Atlanten för att söka efter sina blågula rötter. Men för att få stanna i programmet och få reda på så mycket som möjligt om sina svenska släktingar måste de besegra varandra i olika tävlingar.

En av årets deltagare är David Neslund från Alaska. Även hans fru Christine har nordiskt påbrå, och tillsammans har de sönerna Björn och Leif.

- När jag fick höra att programmet handlar om familj blev jag direkt intresserad. Det finns ingenting viktigare än familjen, säger han.

Kändes som hemma

Sett till naturen är Sverige och Alaska rätt lika varandra, tycker David Neslund, och han berättar att han även kom väldigt bra överens med svenskarna.

- Det är inte meningen att låta som en kliché, men det kändes verkligen som hemma. Jag har aldrig någonsin varit så långt från mitt hem utan att känna att jag har lämnat det, säger han.

Christina Wight såg annonsen för programmet på internet, men trodde till en början att det handlade om riktad reklam från företag som ville åt hennes personuppgifter. När hon insåg att så inte var fallet sökte hon, och kom med.

- Det var helt överväldigande, jag hade aldrig varit i Europa tidigare och trodde att jag aldrig skulle få möjlighet att åka till Sverige, berättar hon.

"Djupt rörande"

Christina Wights svenska farmor övergav alla svenska traditioner när hon gifte sig. Trots det har Christina Wight fått uppleva ett luciafirande genom sin svenska kompis i USA, men längtar efter att få reda på mer om arvet från sin faders sida.

- Min mamma är från Korea så jag har exponerats mycket för koreansk kultur och är en stolt korean. Men den svenska kulturen har jag inte blivit exponerad för tidigare så det här var en möjlighet för mig att knyta an till min farmor som inte längre är med oss, säger hon.

Och hur var stämningen i gänget den här säsongen? Toppenbra, enligt David Neslund.

- Vi blev snabbt en väldigt sammansvetsad grupp, vi hade alla väldigt olika bakgrunder och livssituationer, men vi kom varandra så nära och byggde upp en väldigt stark och djup koppling till varandra som förändrade oss alla. Att få uppleva det här tillsammans var djupt rörande.

"Allt för Sverige" får säsongspremiär i SVT1 den 16 september.