Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De tre guldbaggepristagarna Yvonne Lombard, Eva Melander och Eero Mllonof.

Succé för "Gräns" på Guldbaggegalan

Trolldramat "Gräns" tilldelades hela sex Guldbaggar – bland annat för bästa film.

Gänget bakom "Gräns" hade en stor kväll. Sex av nio priser plockade trolldramat hem, däribland bästa film, bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvudroll. Eva Melander i rollen som tulltjänstemannen Tina, som hela sitt liv känt sig ful och missbildad men som till slut finner sig själv, var en lågoddsare och favoritskapet höll hela vägen.

- Hur gestaltar man ett troll? Jag vet inte, jag vet bara att det här var det mest utmanande och utmattande jag någonsin gjort. Ali Abbasi, att ha varit på den här resan med dig har varit som en lyckosam dröm. Eero Milonoff, jag delar det här priset med dig, för det här har vi gjort tillsammans, sade Eva Melander i sitt tacktal.

Till TT säger hon efter prisgalans slut:

- Där satt den, det känns perfekt, jätteroligt. Jag kunde bara hoppas och jag hoppades väldigt mycket. Många i min kategori har gjort superbra och inspirerande karaktärer och porträtt, det här känns otroligt.

Skrällen

Den största skrällen var regipriset, som plockades hem av Carl Javér, för dokumentären "Rekonstruktion Utøya", som även tilldelades priset för årets dokumentär.

I filmen får fyra överlevare från terrordådet den 22 juli, Rakel, Mohammed, Jenny och Torje, en i taget, återuppleva katastrofen utifrån sina egna minnen.

- Det känns fantastiskt, två nomineringar och två priser, man kan inte önska sig mer. Filmen har fått ett fantastiskt bemötande så jag tänkte att jag kunde vinna dokumentärpriset men regipriset var en överraskning. Jag tänker att det är någonting som stärker dokumentärfilmen i Sverige och det är ett nytt sätt att se på regi också, säger regissören till TT.

Tackade Gud

Det socialrealistiska dramat "Goliat" fick fyra Guldbaggar, bland annat för bästa manus och bästa manliga huvudroll. Debuterande Joakim Sällquist spelar pappan Roland och började med att tacka Gud i sitt tacktal.

- Och så vill jag tacka juryn och världens bästa rollsättare, Pauline Hansson. Jag är ett levande bevis på att hon är bäst. Sedan vill jag tacka Peter Grönlund, du gör äkta film och ett bra sätt att beskriva dig på är att du också är äkta.

Guldbaggens publikpris, som röstats fram på nätet, gick till "Tårtgeneralen" i regi av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Priset mottigs av regissörernas familjer. Tiina Hammar, Filips mamma, var stolt och tackade å regissörernas vägnar:

- De vill tacka en lokal läkare i Köping som skrev ut en massa ångestdämpande medel under inspelningen.

Längsta applåden

Emma Molin inledde årets Guldbaggegala med ett musiknummer på temat "allt är precis som det ska vara" och skämtade om de aktuella filmerna och nominerade.

Även förra årets upprop #tystnadtagning nämndes i öppningsnumret.

- Välkomna också filmbranschens patriarkala strukturer, färdtjänst är bokad till er klockan 21, skämtade hon inledningsvis.

Kvällens längsta applåd fick hederspristagaren Yvonne Lombard.

- Jag är så glad, så glad, så glad, för nu har jag också fått en bagge, så nu hör jag till gänget, sade hon.