Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De strejkande medlemmarna i Writers Guild of America, WGA, går inte med på att göra annat produktionsarbete. Arkivbild.
De strejkande medlemmarna i Writers Guild of America, WGA, går inte med på att göra annat produktionsarbete. Arkivbild. Bild: Damian Dovarganes/AP/TT

Strejkande manusförfattare uppmanas göra annat

Manusförfattarnas strejk i Hollywood leder till diskussioner om vad som är att betrakta som "skrivande", rapporterar Variety.

Produktionsbolagen har skickat ut varningsbrev där de framframhåller att manusförfattarna, även under strejken, måste bidra med annat produktionsarbete. Men fackföreningen Writers Guild of America är av en annan åsikt och framhåller att även uppgifter som att ändra tekniska eller sceniska instruktioner, är att betrakta som "skrivande".

Manusförfattaren Katori Hall instämmer: "Liksom många av mina kollegor känner jag att mitt skrivande är i oupplösligt sammanlänkat med produktionsuppgifterna. Vi kommer inte att filma förrän vi nått en rättvis uppgörelse", skriver hon.

Strejken har pågått sedan den 2 maj och handlar bland annat om hur den nya tekniken ska regleras. Manusförfattarna vill begränsa filmbolagens möjlighet att använda AI till filmmanusen.