Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cissi Wallin (till vänster) och Nina Rung, två av arrangörerna till Knytblusmanifestationen.

Stor manifestation för Danius

Samtidigt med Svenska Akademiens torsdagssammanträde genomfördes en stor manifestation på Stortorget strax intill Börshuset i Stockholm. Deltagarna visade sitt stöd för Sara Danius genom att bära knytblus.

Över 3 000 personer hade anmält att de skulle delta. Exakt hur många som verkligen kom är oklart, men hela Stortorget var fyllt av människor.

Bland talarna fanns bland andra Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

- Jag är här för att jag har fått nog av gubbar som Horace Engdahl som ger sig på kvinnor i stället för ansvariga män, sade Dinamarca i sitt tal.

Avgå alla

Det är kriminologen Nina Rung tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin som arrangerat manifestationen, där man uppmanar alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar.

Däremot rör det sig inte om enbart stöd till Sara Danius.

- Vi backar idén om en kvinna som försöker göra något för att genomlysa – men vi har inte tagit ställning för en specifik ledamot.Det är för unken luft, och det måste vädras ut. Sedan kan man väljas om, men först måste man åtminstone göra en ordentlig utredning, säger Nina Rung som är helt uppfylld av den mängd människor som anslöt sig till knytblusmanifestationen:

- Fantastiskt, vilket stöd att se och höra alla som kommit hit och visar att de också har fått nog – det är en grym känsla.

Syftet med manifestationen att rikta fokus på problemet – som enligt arrangörerna är att en kvinna fått ta smällen, trots att upprinnelsen är en man som misstänks för övergrepp mot flera kvinnor.

"Nu räcker det"

Inga Hyllinggren, på plats på Stortorget:

- Jag valde att vara här för att jag stödjer Sara Danius, och det är en kraftig reaktion. Jag är aldrig på demonstrationer, men det här är så starkt. Man har ställt Svenska Akademien på en piedestal – och vad som har hänt nu är katastrof.

Även Sylvia Oscarson visade sitt stöd iklädd knytblus.

- Det var en väldig kraft bakom talen, jag kände det i hela kroppen och det är verkligen så viktigt. Stämningen var "nu räcker det", säger hon.