Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stephan Wilson gör upp med insnöat folknöje

Söndagen den 6 mars slår många på tv:n för att följa direktsändningen av Vasaloppet. Själv följer jag dramat på nära håll, hejande från en bil på släktingar och vänner som är galna nog att utsätta sig för detta snötäckta kungalopp. Om allt går vägen kommer jag själv att ha betat av den lite snällare halvvasan några dagar tidigare. Ingen match för de insnöade veteranerna, men för en lat och lättfrusen hallänning med ytterst begränsad skidvana gäller det att hålla tummarna för att man överlever.

En liten tröst i denna oro är att jag åtminstone verkar stå bättre på plankorna än Lilla sportspegelns programledare Stephan Wilson. I SVT:s dokumentärserie ”Stephan på glid” ska Wilson lära sig att åka skidor från grunden, för att slutligen göra sin Vasaloppsdebut. Och när jag säger grunden så menar jag verkligen grunden. Bambis första steg på isen i den klassiska tecknade filmen är en bra metafor. ”Överdriver du nu eller är du så dålig?” frågar Wilsons fru när hon får se honom masa sig fram på sina nyköpta rullskidor. Men om tekniken och uthålligheten inte direkt imponerar så måste man ändå beundra modet och envisheten hos Stephan Wilson.

”Stephan på glid” började sändas i november men pågår fortfarande och de hittills fyra avsnitten ligger uppe på SVT Play. Målet är Vasaloppet 2016 så ännu vet vi inte hur det hela kommer att sluta. Förutsättningarna är i alla fall goda: Wilson får välbehövlig guidning av bland andra SVT:s längdkommentator Jacob Hård och flerfaldige OS- och VM-medaljören Mathias Fredriksson.

Men det är inte bara för sin egen skull som Stephan Wilson vill lära sig skidåkningens tjusning. Han vill också agera förebild och göra en liten insats för att utjämna segregationen i Sveriges kanske mest folkliga sport. För nog är det ont om mörkhyade i Vasaloppet.

Wilson sätter fingret på fenomenet: skidåkningen är en sport man ärver. Att vara med i det populära Vasaloppet är dessutom ganska kostsamt. Utöver anmälningsavgiften så krävs pjäxor, skidor och stavar, vallningsutrustning, rullskidor för den som behöver träna men saknar snö, särskilda skidkläder och en väldig massa blåbärssoppa. Det är inget nöje för de fattiga direkt.

Wilson sticker ut i mängden av rutinerade skidnördar som vet allt om vilken valla som funkar i vilken temperatur och hur man ska äta för att ladda upp kvällen innan loppet. Här har vi en kille som är som du och jag, inte speciellt vältränad, knappast särskilt smidig, inte alltid så värst optimistisk men ändå med en viss glöd.

Dokumentärserien följer mönstret ur ett typiskt filmmanus där en underdog tar sig till toppen och segrar mot alla odds – fast placerat i verkligheten, med vardagligt familjeliv som fond. Det är upplagt för både spänning och igenkänning helt enkelt, oavsett om man som tittare är ett fan av Vasaloppet eller ej.