Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stellan Skarsgård är i Berlin för att vara med när filmen "Ut och stjäla hästar", där han spelar Trond, en man som ser tillbaka på sitt liv, har premiär på filmfestivalen i Berlin. Arkivbild.

Stellan Skarsgård: "Höll på att frysa arslet av mig"

I Hans Petter Molands film "Ut och stjäla hästar" gör Stellan Skarsgård rollen som Trond, en gammal man som minns en sommar i ungdomen som kom att prägla hela hans liv. Stellan Skarsgårds scener spelades dock in vintertid och det var bitvis fruktansvärt kallt.

Skådespelaren Stellan Skarsgård gör ett blixtbesök på filmfestivalen i Berlin. Han är där för att vara med på galavisningen av ”Ut och stjäla hästar". Därefter ska han snabbt tillbaka till Sverige.

- Jag filmar i Trollhättan, i Maria Molands film ”Hopp”, säger Stellan Skarsgård till TT.

Jodå, det är hustrun till den norske regissören Hans Petter Moland som han arbetar med just nu. Hennes film baseras på de egna erfarenheterna av att drabbats av först lungcancer och ett år senare av en hjärntumör, och om hur detta påverkade familjen. Stellan Skarsgård spelar maken, men betonar att det inte är ett porträtt av Hans Petter Moland.

- Det är inte dokumentärt. Och jag skulle inte kunna spela Hans Petter. Han talar så långsamt.

Svårfilmad naturlyrik

”Ut och stjäla hästar”, som är med och tävlar på filmfestivalen, bygger på författaren Per Pettersons internationellt framgångsrika roman från 2003. Stellan Skarsgård spelar Trond, en man som ser tillbaka på sitt liv och speciellt minns vad som hände honom som 15-åring, något som kom att påverka hela hans liv.

- Det är en komplex och väldigt poetisk bok, med minnen som kommer hela tiden. Det har gjorts tre försök att skriva manus på den tidigare, men nu har Hans Petter fixat det. Han kan det där med norsk natur, det är naturlyrik som påminner om Hamsun.

Iskall inspelning

"Ut och stjäla hästar" är den fjärde film Stellan Skarsgård och Hans Petter Moland har gjort tillsammans – de tidigare är ”Zero Kalvin”, ”En ganska snäll man” och ”Kraftidioten” (som i Sverige fick titeln ”En iskall jävel”). Stellan Skarsgård klagar ofta och på skämt om att Moland alltid tvingar honom att filma när det är iskallt, och det var likadant denna gång.

- Tillbakablickarna med killen som spelar mig som ung filmades på sommaren, medan mina scener togs på vintern, där jag höll på att frysa arslet av mig.

Stellan Skarsgård tycker om att ha relationer med regissörer som Hans Petter Moland och Lars von Trier.

- Det är samma känsla med båda, som att hänga med polare. Och så jobbar vi hårt och noggrant ändå.

Veteran på festivalen i Berlin

- Det känns som min festival. Vi är lika gamla, och första gången jag var här var det min första filmfestival, och jag vann skådespelarpriset för ”Den enfaldige mördaren”.

Efter inspelningen av Maria Molands film ska Stellan Skarsgård göra press för Johan Rencks tv-serie ”Chernobyl” – och sedan är det Denis Villeneuves ”Dune” som gäller. Skarsgård ska spela den onde Vladimir Harkonen, en mycket fet person.

- Så det första jag ska göra är att prova ut en fat suit.