Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Festivalen Statement ägde rum på Bananpiren i Göteborg. Nu blir det en ambulerande minifestival. Arkivbild.

Statement drar på Sverigeturné

Statementfestivalen blir en ambulerande minifestival. Trots att festivalen fällts av Diskrimineringsombudsmannen kommer man att fortsätta rikta sig till kvinnor, ickebinära och transpersoner, säger arrangören Emma Knyckare.

Det är ännu inte klart vilka som kommer att uppträda när Statement drar ut på klubbturné i höst. Men enligt arrangören blir det en blandning av aktuella artister, dj:s och komiker som har en sak gemensamt: de är inte män.

- Vi har ett unikt koncept som jag tror uppskattades av väldigt många, inte bara av de som var på festivalen. Det låg rätt i tiden. Efter Metoo-rörelsen och samtyckeslagen så valde vi att protestera genom fest, vilket alltid är mycket roligare, säger Emma Knyckare.

I somras skapade Statement rubriker när festivalen lanserades som mansfri. Initiativtagare var Emma Knyckare, som reagerat på diskussionen om sexuella övergrepp på festivaler 2017. Med 5 000 besökare rapporterade sedan föreningen Statement att inga brott i form av övergrepp eller trakasserier hade anmälts under de två kvällarna.

Fälldes för diskriminering

I december fälldes festivalen för att ha brutit mot diskrimineringsförbudet genom att få det att framstå som att man inte skulle släppa in män.

- Vi försöker prata om vilka festivalen var till för och varför, sedan valde media att skriva om vilka vi inte var till för och det tror jag bidrog till att vi blev tagna i örat. Vi var ganska otydliga med att inte säga hur det skulle gå till vid insläpp, eftersom vi inte ville att ickebinära och transpersoner skulle känna sig ifrågasatta.

"Hoppas folk fattat"

Statementturnén kommer till Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå och även nu kommer man att gå efter samma princip vid insläpp.

- Planen var hela tiden att släppa in alla. Men vi hoppas att folk att har fattat varför vi gör det här. Det är sjukt att gå till något man inte är inbjuden till. Man går inte på ett bröllop utan inbjudan, eller till ett skoldisco i vuxen ålder, säger Emma Knyckare.