Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt sedan Game Boy släpptes för 30 år sedan har den varit en favorit hos både vuxna och barn, och det har kommit en rad nya varianter av spelkonsolen. Arkivbild.

Spelkonsolen Game Boy fyller 30

Nintendos banbrytande portabla spelkonsol Game Boy släpptes den 21 april 1989 i Japan. Några månader senare nådde den gråa plastklossen med den gröna skärmen även Nordamerika och Europa, och snart var succén ett faktum.

Tekniken i originalversionen av Game Boy var relativt simpel jämfört med dåtidens spelkonsoler, men spelen var väldesignade och batteritiden slog portabla konkurrenter som Lynx.

Spel som "Super Mario land" och "Tetris" bidrog också till framgångarna. När Game Boy släpptes i USA såldes 40 000 enheter på en dag och totalt har det sålts 118 miljoner exemplar av Game Boy och Game Boy Color i världen. Succén innebar att Nintendo i princip hade monopol på bärbara spel under flera år.

För många är dock konsolen troligen mest förknippad med Pokémon. Det första spelet i serien konstruerades för just Game Boy och släpptes i Japan 1996.