Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Revyn fläskar på. Årets Nya Halmstadrevyn bjuder på en meny av universellt och lokalt, djupt och banalt, stort och smått, lite grisigt, en hel del gott och som alltid mycket svängig musik. Premiären hölls i lördags.

Spejsad Halmstadrevy om stormar och skandaler

Som publik till Halmstadrevyn behöver man aldrig sakna musik. Årets sketcher ramas in av allt från gamla Lill-Babs- och Elvis-klassiker till moderna hits som Mark Ronsons ”Uptown funk” och Jakob Karlbergs ”Fan va bra”. Texterna är lika skilda som stilarna, vi får smaka på visor om både senap och bacon men också om Melodifestivalen och Hallandsås.

Men för att följa temat som antyds i årets revytitel så inleds kvällen med det välkända introt från Star Wars. Snart dansas det med lasersvärd på scenen innan vi zoomar in från rymden och hamnar på Johan F Lundbergs (Morgan Rubensson) kontor där det diskuteras ekonomi och förmåner, till publikens förtjusning.

Övergången till sångnumret om Melodifestivalens Andra chansen-besök i Halmstad är smidigt, fyndigt och inte minst välklätt. Något mindre eleganta, men betydligt charmigare än vad vi är vana vid, är Niklas Nilsson och Jonas Eliasson som glupska trädgårdssniglar. Ornitologernas favorit alpkajan och den oönskade stormen Gorm är två andra naturinslag som vi alla har i färskt minne.

Utöver det känns årets revy en aning sparsmakad när det kommer till lokala nummer. Däremot är det många, både på hemmaplan och utanför kommunen, som får en släng av sleven när ensemblen visar sig från sin mest bitska sida. Skildringen av Johan F Lundberg är föga smickrande, den käcka sången om Volkswagen är knappast en komplimang och till och med den ekivoka hyllningen till tunneln genom Hallandsås är saltad med ironi.

Även universella teman som trendiga tv-bönder, mammor som tävlar i duktighet (Anna Svensson och Cina Nyberg) och en överkonsumerande befolkning avhandlas med ett lätt sting av samhällskritik. Men kvällens mest politiskt laddade nummer handlar om källkritik, eller snarare bristen på sådan och vad det kan leda till. Här är koreografin på topp och vi får dessutom besök av den tyska nazistbaletten.

Och så var det Star Wars-temat. Scenmiljön har i år inspirerats av den enkla och stilrena inredningen på Dödsstjärnan, med tillhörande automatisk skjutdörr. När den stenhårde Darth Vader (Torbjörn Torkelsson) så småningom lämnar sitt kontor kan hans storm troopers slappna av och prata lite skit med varandra.

Av skratten att döma går Nya Halmstadrevyn hem även i år med sin kompott av skojiga kostymer, svängiga sånger och vassa skämt med glimten i ögat.

Bild: Jörgen Alström
Bild: Jörgen Alström