Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sopranen Anna-Greta Söderholm död

Operasångerskan Anna-Greta Söderholm har avlidit, 94 år gammal. Den lyrisk-dramatiska sopranen var engagerad av Kungliga Operan i Stockholm mellan 1945 och 1964.

Anna-Greta Söderholm föddes 1914 i Övergarn i Uppsala län. Hon studerade sång hos Joseph Hislop och Martin Öhman innan hon 1943 debuterade som Santuzza i operan "På Sicilien" av Pietro Mascagni på Stora Teatern i Göteborg.

Men det var på Kungliga Operan i Stockholm som Anna-Greta Söderholm firade sina största framgångar. Hon sjöng bland annat grevinnans roll i "Figaros bröllop", Pamina i "Trollflöjten" och Agathe i "Friskytten".

Hon sjöng alla lyrisk-dramatiska partier och var en väldigt god ensemblesångerska, med mycket, mycket bra röst, säger Stefan Johansson, chefsdramaturg på Kungliga Operan.

Under årens lopp gjorde hon också flera internationella gästspel, bland annat i Sovjetunionen. Anna-Greta Söderholm var också känd som sångerskan som banade väg för en kommande världsstjärna.

Hon sjöng rollen som Agathe i "Friskytten", men hade fått permission ett par föreställningar. Birgit Nilsson kom in i det utrymmet och fick göra sin debut för att operaledningen hade gett Anna-Greta Söderholm ledigt utan att skriva upp det, berättar Stefan Johansson.