Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören Måns Herngren tillsammans med skådespelarna Johan Rheborg och Josephine Bornebusch. I december har deras "Solsidan"-film premiär. "Vi är klara med inspelningen och om ett par veckor är vi klara med klippningen", säger Måns Herngren.

"Solsidan"-skilsmässa på bio i höst

Den svenska filmhösten består inte bara av "The square" och "Borg". Under de kommande månaderna går bland annat "Solsidan" upp på bio – liksom flera musikdokumentärer.

The square", "Borg" och "Ted – för kärlekens skull", är redan rejält omtalade.

Men den svenska filmhösten består också av mycket annat. Den 15 september är det till exempel biopremiär för dokumentären "Silvana – väck mig när ni vaknat".

Filmarna Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis har följt artisten Silvana Imam under tre händelserika år.

- Jag sade bara "ja" till att bli filmad, sedan har jag inte kontrollerat någonting, berättar Silvana Imam, som medger att processen stundtals har varit jobbigt.

- Det är klart, du har en kamera i ditt fejs hela tiden. Det är jobbigt för vem som helst. Men det blev en jättefin och ärlig film.

Hon tycker att filmen visar "den andra sidan" av hennes person och artistskap.

- Och då menar jag inte den mörka eller den ljusa sidan. Det är bara "så här är det". Det är det som media inte ville skriva om, det som inte generade några "clickbait"-rubriker, säger Silvana Imam.

Cirkus Bergström

Den 20 oktober följer sedan Helena Bergström upp succén "En underbar jävla jul" med "Vilken jävla cirkus" – som utspelar sig på just en cirkus.

- Den handlar om en kille som går igenom en tung sorgeprocess och hur cirkusen på något sätt hjälper honom igenom den, säger hon om arbetet.

Även om "Vilken jävla cirkus" tar upp ett tungt ämne hoppas Helena Bergström att den ska erbjuda skratt och hopp.

- I Sverige är vi så benägna att säga att kolsvarta filmer är konstnärliga. Så fort man gör något där man skrattar så är det en komedi. Jag vill blanda, berätta tunga saker men samtidigt göra det tillgängligt för en publik, säger hon.

"Solsidan"-skilsmässa

I december kommer så en annan snackis – "Solsidan"-filmen. Under filminstitutets pressdag avslöjades det att handlingen kretsar kring att rollfigurerna Alex och Anna bestämt sig för att gå skilda vägar.

- Skilsmässan är huvudspåret. Sedan har vi ett sidospår med Freddes och Mickans son som det blir lite tonårstrubbel med och där Freddes pappa också dras in i storyn. Vi har också ett spår med Ove och Anette men det är så jävla roligt att det vill vi inte avslöja än, säger Måns Herngren, som har regisserat tillsammans med Felix Herngren.

"Solsidan" var en succé i fem säsonger på tv. Filmen är således en väntad publikmagnet på bio – men skådespelarna är ändå nervösa inför premiären.

- Varje gång tänker man ju att tänk om det är nu som folk bara "men kan de sluta, vi vill inte se det här en gång till". Det finns bara en väg och det är nedåt, så känns det ibland, haha, säger Josephine Bornebusch, som spelar Mickan.