Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Coppola är aktuell med filmen "De bedragna" som får svensk biopremiär den 1 september. Arkivbild.

Sofia Coppola vänder på perspektiven

För 46 år sedan hette filmen "Korpral McB – anmäld saknad" och hade Clint Eastwood i huvudrollen. Nu har Sofia Coppola gjort sin version av berättelsen – med ett kvinnligt perspektiv.

- Det viktiga var att skildra maktdynamiken mellan män och kvinnor, säger Sofia Coppola till TT.

Båda filmerna bygger på boken ”The beguiled, som är skriven av Thomas Cullinan och utspelas under amerikanska inbördeskriget. En sårad soldat tas om hand av flickorna och kvinnorna på en skola i närheten av frontlinjen. Soldatens närvaro väcker starka känslor bland annat av svartsjuka vilket leder till maktkamp.

Manlig synvinkel

Den första filmen regisserades av Don Siegel och skildrade storyn ur en manlig synvinkel. Det var något som Sofia Coppola ville vända på i "De bedragna".

- Först tänkte jag att jag aldrig skulle vilja göra en remake av någon annans film. Men så började jag fundera över det. Ett hus fullt med kvinnor i olika åldrar och en man som kommer in där. Boken var skriven ur kvinnornas synvinkel. Jag tyckte det kunde vara intressant att ge kvinnorna en röst.

Sofia Coppola har ändrat lite i storyn, bland annat har hon tagit bort den svarta slavflicka som fanns med i den förra filmen. Varför?

- Jag tycker att frågor kring slaveriet är för viktiga för att tas upp som en liten del i en berättelse. Därför strök jag det.

Krävdes "kul kille"

I ”De bedragna” spelas Clint Eastwoods gamla roll av Colin Farrell. Sofia Coppola förklarar varför hon valde honom:

- Det krävdes en kul kille för att tackla alla dessa kvinnor. Dessutom skulle han vara riktigt sexig, en hunk, och en bra skådespelare. Då var Colin perfekt. Han är också irländare, precis som soldaten i boken var.

Bland de kvinnliga skådespelarna märks Nicole Kidman och Kirsten Dunst. Den sistnämnda har Coppola arbetat med i flera filmer tidigare.

- Vi är vänner, vi håller ständigt kontakt. Jag tror aldrig att jag har sett henne spela en så kuvad person som här.

Sofia Coppola hoppas att universella teman, som bland annat maktspel, ska göra att ”De bedragna” hittar en publik världen över. När TT träffar henne berättar hon att det några veckor senare ska arrangeras en visning av båda filmerna på Quentin Tarantinos biograf i Los Angeles. Clint Eastwood ska bjudas in.

Några dagar efter intervjun vinner Sofia Coppola priset för bästa regissör med "De bedragna". Nu återstår att se om den svenska biopubliken kommer att ta till sig filmen som får svensk biopremiär den 1 september.