Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sociala medier fylls med hat mot Gina

Sociala medier fylls av hat efter beskedet att Gina Dirawi blir julvärd. "Nästa Jul med den här utvecklingen blir det förbjudet att äta skinka!" skriver en SD-politiker.

Beskedet att Gina Dirawi blir julvärd har väckt en mindre storm på sociala medier där främlingsfientliga och rasistiska skribenter rasar.

Kritiken handlar främst om att Gina Dirawi är muslim och inte passar som julvärd för att julafton är främst en kristen tradition.

En som var snabb att reagera var Ingrid Carlqvist, journalist och en av personerna bakom den islamfientliga tidningen Dispatch International som kritiserats för att bland annat jämföra islam med nazism.

- Nä, nu jävlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! Är de inte riktigt kloka? skriver Ingrid Carlqvist på sin Facebook-sida.

Inom bara några minuter vällde kommentarerna in.

- Folk med förstånd borde ladda ner original-Kalle från nätet istället för att låta sig ledas av propaganda från en terrorist i TV, skriver en man.

Även på Twitter är kommentarerna hårda.

- SVT har förklarat krig mot det kristna Sverige genom att välja muslimen Gina Dirawi som julvärd! Det är skamligt!, skriver en person.

- Vi ska inte göda muslimsk fundamentalism, skriver en annan.

Läs mer: Gina Dirawi är årets julvärd i SVT

En stor del av personerna som är upprörda skriver anonymt. Men en som skrivit öppet med sitt namn är Wigert Lindblom, sverigedemokrat och kommunfullmäktigeledamot i Luleå. Han tror nu att Gina Dirawis värdskap hotar julmaten.

- Nästa Jul med den här utvecklingen blir det förbjudet att äta skinka! skriver Wigert Lindblom (SD) på Facebook.

När GP ringer upp Wigert Lindblom står han fast vid sina ord.

- Det var min spontana tanke om utvecklingen i vårt samhälle. Man får tolka det som man vill. Men jag tror många förstår mig, säger Wigert Lindblom.

På vilket sätt skulle julskinkan vara hotad för att Gina Dirawi är julvärd?

- Jag kan inte utveckla det där riktigt. Jag har lite annat jag måste göra nu. Men jag tycker det känns som att SVT försöker sudda ut våra traditioner, säger Wigert Lindblom (SD).

Safa Safiyari är tillförordnad programdirektör för allmän-tv och sport på SVT. Enligt honom så var reaktionerna väntade.

- Vi är alltid förberedda på alla möjliga sorters reaktioner. Men det är tråkigt om människor uttrycker sig så på sociala medier. Vi har valt Gina Dirawi som julvärd utifrån hennes kompetens, hennes komiska talang och erfarenheter av stora direktsändningar. Vilken trosuppfattning man har är inte en fråga som vi ställt till någon av våra julvärdar, säger Safa Safiyari.