Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bakom artistnamnet Slowgold finns göteborgaren Amanda Werne, som en dag drömmer om att få spela på Tyrolen i Alvesta. Arkivbild

Snus och rökelse i Slowgolds turnéväska

Med nya skivan "Mörkare" i ryggen bockar Slowgold av klassiska sommarspelningar på festivaler, nöjesfält och i skärgården. Men den bästa publiken finns trots allt i Stockholm, säger hon. Även om det sitter långt inne att erkänna för en göteborgare.

Amanda Werne, musikern bakom artistnamnet Slowgold, släppte i februari sitt sjätte studioalbum. Sedan debuten 2012 har göteborgaren hunnit med allt från att samarbeta med Mattias Alkberg till att uppträda i "På spåret".

Som bäst turnerar 29-åringen och hennes medmusiker genom landet – precis som tidigare somrar.

- Det är festligt med festivaler, nöjesfält och skärgården! Det är tredje sommaren i rad vi lyckas pricka in alla. Det är också roligt att man på sommaren träffar fler kompisar ute på vägarna som också är på turné, säger hon.

TT: Vad är ditt bästa turnéminne?

- När vår kompis Sebastian Öberg flög oss i sitt miniplan till Storsjöyran! Det var bara vi och Van Morrison som tog privatflyg till festivalen.

TT: Och ditt värsta turnéminne?

- När vi krockade i Drängsered förra sommaren med en man som struntade i väjningsplikten för att han ”bott där i 13 år”! Vår sprillans begagnade V70, just lastad med hela rodden för första gången, blev helkvaddad! Sänder ett varmt tack till bärgaren Lemmy som muntrade upp stämningen.

En Slowgold-konsert innehåller nästan alltid låten "Rosor" på grund av dess "ösiga outro som visar var skåpet ska stå", berättar Amanda Werne – som trots kärleken till hemstaden Göteborg menar att huvudstaden har den bästa publiken.

- Även om det sitter långt inne för en göteborgare. Men stockholmarna har alltid varit underbara!

TT: Vilken scen drömmer du om att få spela på?

- Nån gång vill vi spela på stora scenen på Tyrolen i Alvesta.

TT: Vad tar du alltid med dig när du åker ut på turné?

- Snus och rökelser!

TT: Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

- Vi har en kramring som jag försökt avskaffa några gånger, men den gör faktiskt sitt jobb för fokuset.