Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Will Smith tvekade innan han tog sig an uppdraget att spela anden i "Aladdin". Anledningen var att han tyckte att Robin Williams tolkning av anden var en sådan klassiker. Arkivbild.

"Skrämmande" uppdrag för Will Smith

När Will Smith fick erbjudandet att spela anden i liveversionen av "Aladdin” blev han förskräckt. I den tecknade versionen var det Robin Williams som gjorde andens röst, och det gjorde han på ett sätt som har blivit klassiskt.

- Det var ungefär som om de skulle sagt ”vi ska göra en ny version av 'Gudfadern' och vi vill att du ska göra Al Pacinos roll”, säger Will Smith till TT.

Robin Williams tolkning är svårslagen, menar han. Williams sagoande lämnar inte mycket utrymme till förbättringar.

- Han hade revolutionerat vad man kunde göra med rösten i en tecknad film. Så att ta jobbet var inte lätt, och det var skrämmande. Jag ville hitta ett sätt att hedra det han gjorde men också få med lite grand hiphopkänsla.

Känd för gangsterfilmer

Den nya ”Aladdin” har regisserats av Guy Ritchie, tidigare känd för ofta hårdföra gangsterfilmer som ”Snatch” och actionfilmer som ”Sherlock Holmes” och ”The man from UNCLE”. Naomi Scott spelar Jasmin och Mena Massoud spelar Aladdin.

Handlingsmässigt liknar den nya versionen den tecknade filmen, men man har ändrat en del – exempelvis vill Jasmin nu inte bara ha rätten att gifta sig med vem hon vill utan också ha rätten att efterträda sin pappa i rollen som sultan. Naomi Scott sjunger dessutom en ny låt som heter ”Speechless” som skulle kunna stå som ledmotiv till metoo-rörelsen.

- Det känns nästan skrämmande hur rätt i tiden den låten ligger, säger hon till TT.

Dominerar varje scen

Men alla andra skådespelare till trots är detta, inte oväntat, Will Smiths film. Han dominerar varje scen han är med i, såväl de talade partierna som alla sång- och dansnummer.

- Det var fantastiskt. Drama, komedi, action, sång, dans, allt i enda film. Och att jobba med en massa specialeffekter och med motion capture, det var oerhört bra. För det gav mig en mängd möjligheter att kunna göra det rät, säger han.

Will Smith fyllde nyligen 50, och hävdar att ”Aladdin” på många sätt är en pånyttfödelse för honom.

- Jag tog en paus på ett par år, för att fundera över vad jag ville göra. Jag letar alltid efter det som känns perfekt, och som gör att jag får arbeta med människor jag tycker om.

"Inte så bra"

Han är dock medveten om att inte allt han gör blir bra. Han skrattar och säger:

- Jag märker det på intervjuer, om första frågan inte är något om filmen utan i stället blir ”hur mår din fru och barnen”. Då vet jag att det inte är så bra.

Mångfaldige Oscasrsvinnaren Alan Menken har bearbetat sin egen musik och berättar att man har ändrat på en del texter.

- Det var rader som skulle kunna tolkas rasistiskt. Speciellt Disney måste vara vaksamma när de gör om sina gamla filmer. Många håller koll. Sen kommer självfallet alltid frågan om var man ska sätta gränsen. Det är alltid någon som kan bli kränkt av allt.