Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Show med kända original

Två av världens mest kända band blir svensk show i Falkenberg när lokala musiker gör två tribute-konserter med låtar från Beatles och Pink Floyd i helgen.

Falkenbergsmusikerna tar med publiken på en resa i 1960- och 1970-talets anda. På fredagskvällen stod man på Hwitans scen i Falkenberg med showen ”The White Album” – där man spelade låtar från Beatles vita platta med låtar som "Back in the USSR ” och ”Ob-La-Di Ob-La-Da”. 

Lördag den 5 augusti är det dags för uppsättningen ”Shine On” – en tribute till Pink Floyd med en djupdykning i albumet ”Dark Side of the moon”.

– Vi gillade Pink Floyd helt enkelt och med den showen har vi hållit på sedan 2004 då vi hade premiär på Stadsteatern i Falkenberg. Då fattade ingen vad vi höll på med men det gick jättebra, berättar Hans Schakonat som fungerar som kapellmästare för båda uppsättningarna. 

Efter starten i Falkenberg blev det turnéer runt Sverige med "Shine On" på både utomhusscener och konserthus.

– Det var kul att spela låtarna och det är inte jättesvår musik. Det som är svårt är att hitta stämningen, det rätta soundet och mystiken, säger Hans.

Men till sin hjälp har bandet alltid haft sin ljudtekniker Mattias Johansson.

– Utan honom blir det inte samma sak. Han är väldigt viktig för oss.

Numera har bandet en relativt fast repertoar men tidigare har det ibland nästan varit krig om att välja ut vilka låtar som ska spelas. Då har man löst det genom att rösta.

– Det hände att vi nästan blev lite småsura på varandra. Jag gillar ju tidiga Pink Floyd-låtar medan de andra gillade senare musik.

När det gäller Beatles-showen är det en gammal dröm för Hans Schakonat. I sommar tog han steget fullt ut och på fredagen kan man säga att det var världspremiär.

– Jag har pratat om det i säkert tio år, om Beatles vita platta. Där finns många hits och den plattan betyder mycket för mig. Men där finns också många okända låtar som är kul att lyfta fram.

Men det är stora skillnader mellan Beatles och Pink Floyd. Förutom att musikstilarna är helt olika är Beatles låtar korta medan Pink Floyds låtar ofta är långa och med mer rent instrumentala partier. Detta bekymrar dock inte Hans Schakonat som tar sig an allt med samma koncentration och ambition.

– Vi har vuxit upp med den här musiken och vi försöker nog i första hand att skapa en stämning, ett rum där publiken kan känna igen sig. Vi försöker hålla oss till originalet men vi kan ibland göra egna arrangemang med solon men det gäller att behandla material med respekt.

I sommar är spelningarna på Hwitan de enda som man gör men kanske kommer man att turnera med Beatles-showen framöver.

– Vi har bra musiker och sköna människor i båda showerna och alla vill alltid vara med så vi får se vad som händer, avslutar Hans.