Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Ledarp och Alexander Karim spelar huvudrollerna när "Shakespeare in love" får Sverigepremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höst.

"Shakespeare in love" får Sverigepremiär

Från "Advokaten" och "Fröken Frimans krig" till "Shakespeare in love". När Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sätter upp teaterversionen av biosuccén är det Alexander Karim och Sofia Ledarp som spelar huvudrollerna.

Det är 20 år sedan "Shakespeare in love" gjorde succé på bioduken. Då var det Joseph Fiennes och Gwyneth Paltrow som spelade William Shakespeare och den brittiske bardens stora (fiktiva) kärlek Viola de Lesseps.

Teaterregissören Ronny Danielsson har i flera år drömt om att få sätta upp teaterversionen som hade världspremiär i London 2014. När han lyckats säkra rättigheterna till pjäsen valde han att ge rollen som den kärlekstörstande dramatikern till Alexander Karim (känd från tv-serier som "Advokaten" och "Johan Falk") och rollen som Viola åt Sofia Ledarp ("Fröken Frimans krig", "Innan vi dör").

- Det är helt fantastiskt. Jag såg filmen när den kom för hundra år sedan och tyckte att den var helt magisk. Och det är kul att få spela en person som har funnits på riktigt, men som det inte finns någon egentlig referens till, man har ju mer fått lära känna honom genom det han har skrivit. Det ger en enorm tolkningsfrihet, säger Alexander Karim,

Äkta kostymdrama

"Shakespeare in love" är ett äkta kostymdrama och teaterpubliken kommer att få frossa i elisabetanska klänningar, pipkragar och extra puffiga puffärmar. För Sofia Ledarp som såg filmen flera gånger när den kom 1998 var det lite av en chock att bli tillfrågad om hon ville vara med i teaterversionen.

- Det var en av mina favoritfilmer, det var så nytt, både modernt och ändå Shakespeare, "Romeo och Julia" och ändå inte "Romeo och Julia", en äkta romantisk komedi när den är som bäst. När de berättade att de skulle göra den på teatern blev jag otroligt glad, säger hon.

TT: Har du sett om filmen nu?

- Ja, jag var tvungen att göra det. Jag var så nyfiken. Men det var inte riktigt samma sak. Den håller absolut fortfarande, men nu tänkte jag "herregud, det enda de gör är ju att hångla!", säger hon och skrattar.

Spelade Viola

För Sofia Ledarp var Shakespeares "Trettondagsafton" en väg in i teatern. I början av 1990-talet var hon statist i en uppsättning av dramat där Helena Bergström gjorde rollen som Viola och senare i karriären fick hon också spela huvudrollen i pjäsen.

- Det är så roligt att få komma tillbaka till den rollen här, det är också Viola – men på ett annat sätt. Shakespeare skriver "Trettondagsafton" kan man säga i "Shakespeare in love".

Varför avgudar alla skådespelare Shakespeare? För Sofia Ledarp är det språket som fascinerar och utmanar. Alexander Karim talar varmt om scenskoletiden då han både fick ge sig i kast med Shakespeares dramer – och tränga in i myten kring dramatikerns person.

- Det är så svårt att prata om honom utan att det låter som en klyscha, men jag älskar verkligen Shakespeare, säger han.

"Shakespeare in love" får Sverigepremiär den 25 oktober.