Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Familjen Backlunds bilsemester roade den svenska publiken 1980 – och många år därefter. Pressbild. Bild: SVT

Semestersabotörer: "Vi hade i alla fall..."

Det blir aldrig som man har tänkt sig. I fiktionens värld slutar inte sällan en efterlängtad semester i tragisk eller komisk katastrof. I filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" inträffar katastroferna slag i slag, vilket fick publiken att ta den till sina hjärtan.

Familjen Backlund ska åka på husvagnssemester i fyra veckor. Året är 1980 och alla ska med, även morfar Rudolf (Gunnar Lindkvist). Pappa Gösta (Rolf Skoglund) anser den senare vara en semestersabotör av rang, då han både lider av alltför liten blåsa, vilket leder till frekventa kisspauser, samt försvinner spårlöst ett par gånger.

-Sabotage! Det är vad det är, skriker Gösta i en av filmens sista scener.

Komedi utan skämt

"Vi hade i alla fall tur med vädret" är en film utan egentlig intrig i vanlig mening. Det finns inget som för handlingen framåt, förutom olika händelser som utspelar sig under bilsemestern på den svenska landsbygden. Bifigurer dyker upp i korta sekvenser – för att sedan inte synas till igen.

Det är dessutom en komedi utan riktiga skämt, förutom de som sker på familjens eller bifigurers bekostnad. Göstas ständiga utbrott samt en klassisk scen i biltvätten gjorde att filmen, trots att den sågades av en enig kritikerkår, blev en publiksuccé, som fortfarande repriseras av SVT och nu även finns tillgänglig på Öppet arkiv.

-Jag var så rädd. Därför att han skulle ha kunnat dödas av den där biltvätten. Och så är det en bild av mig när jag sitter i den där bilen. Jag är så äkta skräckslagen, berättade Claire Wikholm om den berömda scenen när hon medverkade i SVT:s "Stjärnorna på slottet" många år senare.

Fick en uppföljare

Uppföljaren "Vi hade i alla fall tur med vädret – igen", där Claire Wikholm och Rolf Skoglund repriserade sina roller, hade premiär 2008. Även den möttes av ljum till dålig kritik från recensenter. "I de två filmerna sammantagna blir Gösta, mellan raderna, ett slags requiem över en mansroll som är både despotisk, komisk och lite sorglig", skrev recensenten på Helsingborgs Dagblad.

Ann Edliden/TT

Filmen blev en publiksuccé tack vare Göstas (Rolf Skoglund) ständiga utbrott och en nu klassisk biltvättsscen. Pressbild.. Bild: SVT

Filmen gjordes av regissören Kjell Sundvall, sedermera legendarisk för filmen "Jägarna". Den var hans slutprojekt på filmutbildningen och spelades in i Jämtland och Norrbotten sommaren 1979. Sundvall skrev manus, tillsammans med Börje Hansson och Kjell-Åke Andersson. Andersson skrev även manus till uppföljaren "Vi hade i alla fall tur med vädret – igen" 2008.

I rollerna syns Rolf Skoglund, Claire Wikholm, Gunnar Lindkvist, Lotta Thomsen och Johan Öhman. Filmen är endast 57 minuter lång och gjordes som en tv-film för SVT.