Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Henrik Schyffert och Shima Niavarani, aktuella i "Sjölyckan", har tidigare arbetat ihop i Schyfferts regidebut "Allting faller". "Jag hittade dig", säger Henrik Schyffert. "Ja, han hittade mig. Jag hade redan jobbat i tio år, men okej. Jag hade mitt så kallade genombrott då. Innan hade jag gjort tunga dramatiska huvudroller på teater", säger Shima Niavarani.

Schyffert: "Väldigt mycket igenkänning"

TV4:s nya humorsatsning "Sjölyckan" är en relationskomedi där regissörerna, med Felix Herngren i spetsen, har försökt hitta en egen ton.

Vad händer egentligen när en familj med tre olika generationer ska tillbringa sommaren ihop i sitt gemensamma skärgårdshus? Det utforskas i humorserien "Sjölyckan" – med stjärnor som Henrik Schyffert, Malin Cederbladh, Shima Niavarani, Gustaf Hammarsten och Hans Mosesson i rollerna.

- Det är en väldigt mångfacetterad cast. Alla har olika bakgrunder och det är kul att hitta en gemensam ton i det, för det är olika nivåer av humor. Vissa har kanske gjort mer teaterdramahumor medan andra har gjort stand up, säger Shima Niavarani.

"Terapeutiskt"

Henrik Schyffert spelar rollfiguren Tomas, som tar med sig den yngre flickvännen Lilly (Shima Niavarani) ut till sommarstugan. Där får deras relation stötas ihop med syskon, barn och föräldrar – och båda skådespelarna känner igen sig i situationen.

- Det är precis så där det är, väldigt mycket igenkänning, säger Henrik Schyffert.

- Jag har också hög igenkänning i Lilly som inte alls passar in i en skärgårdsmiljö eller en borgerlig miljööverhuvudtaget, men som lyckas ta sig igenom det ändå, berättar Shima Niavarani, och tillägger:

- Det var terapeutiskt ur många aspekter. Det är ganska fint att göra en serie om sådant som man inte orkar kommunicera. Det är ganska subtila grejer, som anpassning och att inte känna sig hemma.

De är överens om att humorn inte ligger i rena skämt, utan i situationerna som uppstår i sammanstötningarna mellan de olika familjemedlemmarna.

- Vi pratade innan om att det vore kul att göra en serie där ingen ramlar i vattnet, och det har vi lyckats hålla, säger Henrik Schyffert.

"Tålamod"

Regitrion Felix Herngren, Emma Bucht och Eddie Åhgren arbetade länge med manuset, och i slutändan blev det just relationerna som fick stå i centrum.

- Jag tycker att serien är väldigt fin och har en egen ton. Jag tycker det är jätteviktigt att man hittar ett eget uttryck i en serie, att man vågar det. Sedan får vi se om människor tycker att det är bra eller om de tycker att det är konstigt, säger Felix Herngren.

Herngren berättar att de valde att bygga upp rollfigurerna ordentligt i det första avsnittet, för att sedan kunna basera roligheterna på vem som råkar ut för någonting – snarare än vad de råkar ut för.

- Det kändes viktigt att bygga det på det sättet. Det är kanske en slow starter men jag hoppas att folk har tålamod, säger Felix Herngren.

"Sjölyckan" har premiär den 6 april i TV4.