Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Vi jobbar för att barnen ska få mötas med de kulturarbetare vi har här i Halland"

Alla barn och ungdomar har rätt till kultur som en del av sin vardag oavsett var man bor. Det gör Region Halland genom sitt subventionerade kulturutbud för barn och unga.

Att ha tillgång till kultur är en lagstadgad rättighet. På Region Halland ser man till att alla barn innefattas av subventionen, oavsett ålder, kön, var man bor och vilka vuxna som barnet har i sin närhet.

– Mötet med kultur är för alla familjer inte alltid samma, säger Hugo Tham som jobbat med de här frågorna i över 30 år. Han fortsätter:

– I dag är man rörande överens om att alla kognitiva funktioner gynnas utav att man lär sig via text, via musik, via dans och rörelse, via uttrycksfulla röster, via bild och skapande.

Ett sätt, som Region Halland använder sig av, är att alla skolor och förskolor i Falkenbergs kommun varje år får möjligheten att uppleva kultur.
Region Halland har särskilda ombud som bidrar och främjar att barnen, på skoltid, ska både uppleva och utöva konst på flera plan. Bland annat är regionen med och handlägger olika subventionerade föreställningar för barn och unga.
 

Subventionerat utbud
– Jag har hand om ungefär 5000 barn, och ska varje läsår se till att de får se antingen en teater- eller dansföreställning, berättar Gunvi Halltorp som arbetar som kommunal kultursamordnare för barn och ungdomsteater inom skolan.

De där glittrande ögonen på ett spänt och lite nervöst barn inför en busstur med klassen till en plats de kanske tidigare inte varit tillsammans. Eller ett stort intresse för en sportslig aktivitet kan likt att spela ett instrument, eller se en föreställning alltihop klassas som kultur. I Halland ska kultur ska vara en självklar del av vardagen - oavsett var man bor. Kultur i Halland och ett konstnärligt råd bestående av representanter från samtliga kommuner tar fram ett kulturutbud varje år som erbjuds i skolorna. Kultur i Halland förmedlar, turnélägger och subventionerar kulturprogram, men administrerar även resestöd för besöksmål. Varje år arrangeras en stor konferens för att ytterligare utveckla samarbetet mellan skolan och den kultur som finns i området.
 

Inte lätt att få in
Men arbetet att få in kulturen i skolarbetet är inte lätt menar Hugo som berättar att han träffar en hel del lärare som inte självklart har ett eget intresse för teater och dans. Någon läser inte böcker, en annan kan inte spela instrument och tvärtom. Då är det viktigt att kunna ta hjälp av varandra, menar Tham.

– Jag träffar lärare som inte har varit på teater. Barnen kanske har vuxna hemma som inte spelar instrument, eller har några referensramar kring kultur. Det kanske är någon annan lärare som har varit det, man får ta hjälp av varandra, säger han och fortsätter:

– Vi jobbar för att barnen ska få mötas med de kulturarbetare vi har här i Halland. Det är viktigt att se till att alla barn får det.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.