Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stand-up-comedian. Tobias Persson lutar åt att lämna London som heltidsboende efter fyra år. Han och familjen flyttar hem men Tobias kommer att fortsätta åka över och göra stand up med jämna mellanrum.

Tobias Persson med ny enmanshow

Tobias Persson lever på att leverera roliga repliker åt andra. Nu är det dags för första stora turnén i eget namn. På fredagen har humorshowen ”Du måste skämta!” premiär i Tobias gamla hemstad Falkenberg.

Tobias Persson lever på att leverera roliga repliker åt andra. Nu är det dags för första stora turnén i eget namn. Humorshowen ”Du måste skämta!” har premiär på fredagen i Tobias gamla hemstad Falkenberg.

En gammal dröm går i uppfyllelse när Tobias ställer sig på Stadsteaterns scen.
– Det är ju min Oscarsteater i Falkenberg. Jag har varit där så mycket under min uppväxt men aldrig uppträtt där själv.

Trots att han blev utsedd till Sveriges roligaste manliga ståuppare 2008 är han relativt anonym för mannen på gatan. En förklaring är att London varit hemstaden i flera år. 2009 åkte Tobias över till England en vecka för att pröva lyckan som ståuppare där. Det gick bra och efter tre års pendlande flyttade familjen med dit. Men nu är hemadressen Stockholm igen i och med att tvillingdöttrarna ska börja i skolan.
– Jag kommer att ha ett parallelboende i London eftersom jag åker fram och tillbaka så mycket. 

Persson har hela tiden åkt hem med jämna mellanrum och sedan femton år tillbaka även levt på att skriva åt andra. Många skämt och sketcher i svensk tv och radio har kommit från Tobias penna och han förser flera kända komiker med material.

Vad kan du berätta om ”Du måste skämta!”?
– Jag har ju gjort stand-up-show tidigare och skrivit dikter, ritat karikatyrer, skådespelat och skrivit sketcher åt folk. Men aldrig fått utlopp för allt under samma tak. Nu kombineras detta till en slags helaftons enmansshow. Bland annat blir det en föreläsningsparodi som är ganska salt.
–Även om jag figurerat i hyfsat många program genom åren är det många som bara sett mig göra reklam. Ibland när jag uppträtt kommer folk fram och säger ”kör du stand-up också?”. Då inser jag att jag måste ut och pinka revir så att säga. 

Namnet på föreställningen har sin förklaring.
– Jag skriver ofta skämt när jag är frustrerad eller arg på något i samhället som jag inte begriper. Något som engagerar mig. Till exempel när H&M sålde stringtrosor till barn. Då sa jag till min kompis ”du måste skämta!”. Eller när samma företag sålde en t-shirt med svastika på. Hur kom det till och vem tyckte det var en bra idé? Jag fattar inte hur det kan passera.

Vad är det roligaste du gjort hittills?
– Bland det roligaste var nog när jag spelade fars med Thomas Petersson i Halmstad i några år. Jag gjorde en asiatisk kypare som heter Ling. En drömroll eftersom folk älskade den figuren och man visste att 900 människor skulle garva när han kom in på scen.

Kan du berätta något som du inte sagt till en journalist tidigare?
– En kuriositet är att jag gifte mig i Hasse & Tages skrivarstudio. Jag uppträdde med Hasse en gång och fick lite kontakt. Vi var tio komiker som deltog och ett av mina största ögonblick är att få sitta i logen och prata med honom. När Hasse Alfredsson berättar minnen är man inte kaxig utan sitter bara och suger i sig vad han säger.