Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Teater Halland gör ungdomspjäs av succébok

Teater Hallands stora höstsatsning blir ungdomspjäsen ”Att vara Andreas”. Den handlar om en ung människa som vill lära känna sig själv.

  ”Att vara Andreas” bygger på Katarina von Bredows ungdomsroman ”Du & jag” som ingår i en trilogi.
– Det som slår en när man läser den här romanen är att här blir ett barn en individ. Det kommer fram så fint och jag började undra över om man kan göra något av denna inre monolog, berättar teaterchef Maria Ericson.

Det kunde man. Teater Halland engagerade Lina Ekdahl att skriva manus och hennes bror Karl Ekdahl regisserar.
– Det är en bok där det händer väldigt mycket. Förutom att följa Andreas har vi ett följe runt om honom och skådespelarna får göra väldigt många roller. Frågan ”vem är jag?” gör nästan att Andreas slungas runt och börjar se nya sidor av sig själv. Han gör en livsresa på en timma och tjugo minuter kan man säga. En resa där man förändras och stöps på olika sätt, förklarar Karl Ekdahl.

Tre av de fyra skådespelarna i pjäsen är färska i Teater Halland. Stina Nordberg, Carl-Markus Wickström och Karin Lycke är nya ansikten medan Lasse Carlssons nuna synts där sedan 2010.
– Jag visste inget alls om Teater Halland tidigare. Men det är en ganska liten teater och man får en sådan inblick i allas arbete, konstaterar Stina Nordberg. 
Uppdraget att spela 12-årige Andreas har gått till Carl-Markus Wickström. 

Är det en roll där du känner igen dig själv?
– Ja, på många sätt. Han är till exempel en undersökare och börjar fundera på hur han uppfattar sig själv och hur den bilden kanske inte stämmer med hur andra uppfattar honom.

Teater Halland försöker ofta engagera barn och ungdomar i sina projekt och den här gången har man gjort det lite extra. Klass 6 i Frillesåsskolan har tidigare gjort två animerade filmer som bygger på boken ”Du & jag”. Nu hjälper de till med scenografin till den nya pjäsen under ledning av scenografen Martin Bergström.
– De har fria händer och uppdraget är att göra en djungel med lite blommor, djur och annat.  Målningarna kommer sedan att scannas och förstoras upp, förklarar Martin.

”Att vara Andreas” har premiär den 21 oktober och då kommer bland andra författaren Katarina von Bredow att finnas på plats.
– Hon är en bred och väldigt uppskattad författare. Men det här är första gången man dramatiserar någon av hennes romaner och det tycker hon är jätteroligt, säger Maria Ericson.
Teaterchefen kommer även att leda en teatercirkel i höst där man fördjupar sig i pjäsen och boken den bygger på.