Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Stefan kliver av scenen för gott

Tack och farväl. 14 augusti står Stefan Gerhardsson för sista gången på Vallarnas scen i Falkenberg.

– Egentligen är det väl farsan som inspirerat mig. Han hade åkeri men pensionerade sig när han var 59. Han sa att det var det bästa han hade gjort, och det var kanske därför han levde tills han var 92, säger Stefan Gerhardsson.
Han gjorde ett scenuppehåll för några år sedan, men var inte förberedd.
– Jag blev rastlös, gick här hemma och smågrälade. Men nu har jag projekt som jag tycker är intressanta och vill ta itu med.
Som att han tillsammans med kompisen Ulf Andersson ska matcha fram roddaren Rasmus Melin (Ulfs son) till världsklass. De ska helt enkelt ragga sponsorer så att Melin kan ta ledigt som elektriker och helt ägna sig åt träningen.
– Han är 30 år nu. Och en roddare är som bäst när han är 34, säger Stefan Gerhardsson.
Han är lite mer hemlighetsfull om ett annat väntande projekt, om att skapa poddradio.

Men som skådespelare stiger 58-årige Stefan Gerhardsson ner från scenen efter att årets föreställning klingat ut. På Vallarna är det slut den 14 augusti. Sedan blir det turné och föreställningar på Lisebergsteatern. Punkt slut i vår.
– Jag har egentligen aldrig kallat mig skådespelare. Vid en presskonferens med ensemblen för några år sedan fick jag inte så många frågor, så jag hade väl nickat till lite grann när Dagens Nyheter plötsligt undrade: ”Gerhardsson, hur närmar du dig din roll?”
– ”Närmar mig och närmar mig”, svarade jag. ”Jag heter lite olika på scen, men i övrigt gör och säger jag ungefär samma saker år från år.” Då sparkade kollegan Claes Månsson mig på benet och viskade: ”Stefan, nu får du skärpa dig, du kan inte avslöja hur enkelt det här yrket är.”
Mest en skröna. För han kan samtidigt berätta om innötningen, hur han och Krister Classon, buskisparet Stefan & Krister, på 1980-talet körde hem från uppträdandet i någon bygdegård och lyssnade på en kassettinspelning av föreställningen för att hitta förbättringarna.
– Vad det gällde var att vi skulle avbryta varandra och falla varandra i talet i exakt rätt ögonblick, att allt skulle vara så väl inövat att det lät helt improviserat och spontant.

Stefan & Kristers samarbete inleddes 1981 då de tussades ihop som underhållare av bagaren Torgny Karlsson vid en nyinvigning av Älvsereds hotell. Resten är historia – där Stefan Gerhardsson 1985 bestämde sig för att hoppa av som elektriker.
– Men morsan sa åt mig att jag först skulle ta en a-behörighet som elektriker. Hon tyckte att jag skulle ha behörigheten så att jag kunde starta eget, för det var ju inte säkert att någon ville anställa mig när jag inte längre kunde försörja mig som underhållare.
Numera säger han sig vara trött på att inte vara tillräckligt ledig, att han vill ha tid till annat och att han vill undvika att bli ensemblens tjurige gubbe som känner att han hört varje replik förr.

Och karriären har varit magnifik – från spexet i gymnasieskolan där han verkligen improviserade med gitarr och monolog och till nuvarande delägarskap i nöjesimperiet 2E Group som omsätter närmare miljarden och där Gerhardsson ligger kvar med ett sexprocentigt aktieinnehav.
– Men på sikt är det inte viktigt för mig att vara kvar som delägare. Jag känner att företaget har vuxit sig stort och att jag egentligen inte längre har så mycket att tillföra, konstaterar han.

Läs också:
Jubileum och jäkelskap på Vallarna

Stefan Gerhardsson ger 110 % inför premiären (2012)

Stefan underhåller i Vallarnas restaurang (2012)

30 år sedan starten för Stefan & Krister (2011)