Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärorikt. Kungar, drottningar och andra historiska högdjur fick nytt liv …i en engagerande humorföreställning med duon Måns Möller och Özz Nûjen.

Spännande och kul om vår historia

Stå upp-showrecension

Özz Nûjen & Måns Möller
Sveriges historia – …den nakna sanningen
Halmstads teater, den 28 januari

Hur står det till med historiekunskaperna hos hallänningarna? Av publikmängden att döma när Özz Nûjen och Måns Möller kommer till teatern för att undervisa i ämnet, så är det nog många som känner att en uppfriskning av minnet vore på sin plats.

Men det kan också vara så att de bara är nyfikna på hur någon kan göra humor av ett så knastertorrt skolämne som historia?

Nûjen och Möller visar i denna Halmstadförlagda turnéstart att det går utmärkt att skoja till svensk historia så att även den mest ointresserade blir nyfiken.

Under den två timmar långa showen möter vi bland andra missionären Ansgar som likt nutidens envetna försäljare sålde in kristendomen till de vilda vikingarna och grevinnan Eva De la Gardie som efter att ha skapat brännvin av potatis blev invald som första kvinna i Vetenskapsakademien.

Vi får också lära oss att Gustav Vasa var usel på skidåkning och att nazist-idolen Karl XII gladeligen integrerade turkar i Sverige. Det och en väldig massa annat.

Syftet med Özz Nûjen och Måns Möllers historielektion är att påminna oss om hur Sverige genom tiderna har växt, krympt och förändrats, så att vi inte låter oss luras av dårar som försöker få oss att tro att ”så här har det alltid varit”.

Det är ett viktigt budskap som duon levererar utan att göra avkall på humorn.

Showen är lika skrattvänlig när Måns Möller driver med rasistiska stereotyper och Özz Nûjen ifrågasätter varför saker bara kan upptäckas av vita män.

Killarna konstaterar dessutom att kvinnor glömts bort och gömts undan både förr och av nutida historiker varpå Möller håller ett eldigt anförande om sin favorit, drottning Kristina.

Möller och Nûjen, som verkar trivas utmärkt i varandras sällskap, är också bra på att dra kopplingar till nutiden. Vem är mest viking av Zlatan Ibrahimovic och Hollywoodfrun Gunilla Persson?

Vad skulle hända om prinsessan Madeleine gjorde som drottning Kristina och konverterade, kanske till islam? Och hur blev svenskan ett så ologiskt och svårbegripligt språk, där exempelvis bokstaven G kan uttalas både som i get, gem och gelé?

Lite synd är det att den tjusiga stupstocken på scenen aldrig kommer till användning. Men det är så mycket annat som ska hinnas med: Sveriges historia tar oss igenom drygt tusen år med början i vikingatiden och avslut kring den stora utvandringen – båda exempel på tider då Sverige influerats av andra länder och kulturer.

Showen är oavbrutet rolig, spännande, fartfylld och lärorik och det är härligt att se två komiker brinna så för det viktiga men ofta bortslarvade ämnet svensk historia.