Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Snart rekord för "Bröderna Lejonhjärta"

"Bröderna Lejonhjärta" slår snart publikrekord för Teatergläntan i Falkenberg och når över 11 000 sålda biljetter.

För två somrar sedan sågs "Vi på Saltkråkan" av 10 500 personer i Teatergläntan och den siffran var 2015 års "Karlsson på taket" långt ifrån.
– Vädret påverkar och förra sommaren var det för kallt, men det är nog inte hela förklaringen. Jag gick back i alla fall, säger Kålle.
I år har han fått en mer oväntat hit med en av Astrid Lindgrens dystrare och vuxnare berättelser.
– Ja, vi kommer att sälja över 11 000 biljetter. Det är extra kul att vi slår publikrekord med "Bröderna Lejonhjärta" och inte med en Emil- eller Pippi-pjäs. I kväll var det helt proppfullt, 600 personer.

Kålle har använt samma manus som 2007, men är mer nöjd med slutresultatet i år.
– Jag har samma regiidé, men gruppen har fattat direkt och vi har inte åkt på några nitar.
2007 var också året som Kålle fick kritik av bolaget Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens verk, för att han hade tagit sig för stora friheter med "Emils jul i Lönneberga" på Lisebergsteatern.
– "Bröderna Lejonhjärta" är gjord exakt som Astrid skrev den och en representant från förlaget Nordiska Strakosch i Köpenhamn berättade att de var väldigt nöjda, säger Kålle Gunnarssons stolt.

Rekord är det också för antalet medverkande, hela 75 aktörer per kväll och 96 totalt – eftersom vissa barn delar på rollerna. Första repliken har Anna-Karin Axelsson: "Goddag fru Lejon".
– Det är fantastiskt roligt, för jag älskar att stå på scen. I år är det en utmaning med mer allvar. Vi spelar mer teater och det är mindre sång och dans, berättar hon.
Även döttrarna Elin (snart 14 år) och Ebba (11 år) är med.
– Det är roligt även om vi inte har så många scener ihop, fortsätter Anna-Karin, som även var med i "Vi på Saltkråkan".

En tradition innan pjäsen startar är att den familj som har rest längst bjuds på glass. I tisdags var första budet Värmland, men det övertrumfades snabbt av New York.
Kålle trodde inte att det var lönt att fråga mer, men då hördes det plötsligt från ena kanten av läktaren: "Vi har åkt från Kina".
Glassen gick därmed till familjen Liljert, som har sett alla sju uppsättningar i Teatergläntan.
– Vi bor i Peking, men har stuga i Steninge och det har blivit tradition att åka hit, berättar pappa Pär, som är född i Falkenberg.

Efter varje föreställning gör Kålle en utvärdering ihop med ensemblen. Just i tisdags ville han bland annat att barnen som på ett effektfullt sätt spelar eldsflammor springer ännu snabbare när de bildar en tunnel som Skorpan (Malte Johansson) ska krypa genom.
Regissören avslöjar även något som få i publiken såg.
– Ja, Simon Petersson som spelar Jonatan föll av hästen i full galopp. I slutet av stigen svängde hästen vänster, men Simon fortsatte rakt fram. Men det gick bra som tur var.