Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så är Annika Andersson i "Minns du mig?"

Recension: Hallandskomikernas samlevnadsföreställning har haft premiär i Göteborg

Att sakna eller inte sakna – det är frågan. För kan man sakna något även om man har allt? Det är kärnfrågan i ”Minns du mig?” men frågan är väl snarare hur man ska kunna låta bli att sakna Thomas Petersson när man går hem efter föreställningen. Eller, för den delen, Annika Andersson.

Det är kring dem båda berättelsen kretsar. Inredningsarkitekten Carin och revisorn Stefan, som efter 27 års äktenskap plötsligt befinner sig i en tillvaro där de tappat bort varandra och den magi de en gång hade i sin relation.
De kan varandra utan och innan, det finns inga överraskningar någonstans – förrän en lördag förmiddag när Stefan som vanligt åkt iväg för att spela tennis och det ringer på lägenhetsdörren. Utanför dörren står Carl-Henrik – Calle. Carins ungdomskärlek. Han säger att han aldrig kunnat glömma henne och att han vill ha henne tillbaka.
Dramatiskt så det förslår, förstås. Inte minst när Stefan kommer hem från tennisen just som det börjat hetta till mellan Carin och Calle. Men det är något som inte stämmer, för Stefan kan varken se eller höra Kalle ... däremot blir han ruskigt svartsjuk när det går upp för honom att hans hustru har en älskare. Eller – har hon det ...?
Grunden är lagd och komedi­karusellen kan börja snurra. Och det gör den. Rejält. Och publiken fullkomligt älskar det. ÄLSKAR det!

Vi har sett Annika Andersson och Thomas Petersson i många roller genom åren. Ofta i farser med förvecklingar och smäll i dörrar, alltid med timing och närvaro som få andra. Men här har de fått en ny utmaning, här är det dialogen som driver det hela och som för berättelsen – och känsloläget – upp och ner, som i en berg- och dalbana. Precis som livet.
Publiken är med på noterna, från första replik till sista, och följer lätt med i turerna. Det är flabb med applåd titt som tätt, men skåde­spelarna har sin publik i ett fast grepp, så när det bränner till på ett mer dramatiskt sätt och Annika Andersson säger till sin scenmake att hon ibland nästan har hatat honom, råder en andlös tystnad i salongen.
Regissör Nymark har gjort ett lysande jobb med sin lilla ensemble och även om det är Annika Andersson och Thomas Petersson som dominerar, så gör även Joanna Eriksson och Robin Stegmar sitt för att lyfta det hela ytterligare. Stegmars dansmoves drar ner orkanartat jubel från premiärpubliken och det lär de fortsätta att göra hela hösten.
”Minns du mig?” är en komedi som överraskar på många sätt och jag kan inte låta bli att tänka tanken att det måste kännas otroligt härligt för Annika Andersson och Thomas Petersson att få visa världen att de kan så mycket mer än smälla i dörrar.

Och, för att låna delar av slut­repliken: Vad har vi här? Svaret på frågan är en skrattfest med igenkänning, värme och eftertänksamhet. En himla bra och rolig föreställning, helt enkelt.

Läs mer: