Stjärna. Maxim har rollen som Båtsman i pjäsen och är hunden lydig har regissören Kålle Gunnarsson från Falkenberg lovat köttbullar som belöning.
Stjärna. Maxim har rollen som Båtsman i pjäsen och är hunden lydig har regissören Kålle Gunnarsson från Falkenberg lovat köttbullar som belöning.

Premiär på Liseberg för Saltkråkan

I morgon är det premiär för Vi på Saltkråkan på Lisebergsteatern i Göteborg, med många unga, halländska aktörer, en kanin och två hundar.

ANNONS
|

Astrid Lindgren-experten Kålle Gunnarsson gör just nu succé med Pippi Långstrump på Intiman i Stockholm, med flera hallänningar i rollerna. Jämfört med den är Vi på Saltkråkan, som spelades i Falkenberg sommaren 2014, inte en lika given publikdragare, eftersom dagens barn inte alltid har läst böckerna eller sett tv-serien från 1964.

–När det är Pippi kommer barnen utklädda, här är det mer föräldrarna som har en relation till berättelsen. Det är klart att vi inte drar in lika mycket pengar på Saltkråkan, men för mig är det viktigt att få berätta olika historier, säger Kålle.

Saltkråkan är dessutom en jämförelsevis dyr produktion, med 26 skådisar, en kanin och två hundar.

ANNONS

De största barnrollerna delas, så att Varbergskillarna Martin Warefelt och Edward Sandqvist turas om att göra Pelle, medan Alice Svärd från Falkenberg och Alicia Abrahamsson från Harplinge gestaltar Stina i olika föreställningar.

På scen finns en pool som Farbror Melker (Robin Rösehag) ramlar i.

–Det utspelar sig i skärgårdsmiljö så det behövs vatten. Någon sa till mig att kan han inte ramla ut i kulisserna så häller vi en hink vatten på honom, men det är viktigt för mig att det blir på riktigt, säger Kålle Gunnarsson.

Största djurrollen, som Tjorvens trofaste sankt bernhardshund Båtsman, görs av debutanten Maxim.

–Han älskar att vara i centrum. Vi bodde i New York i våras och han var extremt poppis där, säger husse Andy Hult, som intygar att Maxim är kolugn och jättesnäll, särskilt mot barn.

Några premiärnerver tycks han inte ha. Däremot är det ett känt problem att få sankt bernhardshundar i 85-kilosklassen att resa sig upp och gå på kommando.

–Det som löser upp alla situationer är köttbullar, avslöjar Andy.

Förutom köttbullar står det tuggben och en stor skål med vatten på Maxims ”raider” (kravlistan på saker som ska i finnas i logen).

För regissören Kålle Gunnarsson är det den tredje sankt bernhardshunden som gör rollen. Han är medveten om att det inte är okontroversiellt att ha med djur på scen.

ANNONS

–Hunden vi hade i Stockholm var stor, 95 kilo, och jag fick flera påstötningar från människor som tyckte att den skakade när den skulle resa sig och att det var djurplågeri, berättar Kålle.

Det slutade med att han tog hunden till veterinären, som efter undersökning skrev intyg om att den var kärnfrisk.

–Maxim har faktiskt gått ner fem kilo och är i väldigt god form, inflikar Andy Hult, som bara ser ett bekymmer inför föreställningen: Det ska vara en kanin med i en scen.

–Han tycker nog om kaniner lite för mycket. Jag tror inte att han skulle äta upp den, men han blir väldigt till sig när han ser en. En gång tog han en höna och höll den under läppen ett tag. Den klarade sig, men blev väldigt blöt.

Regi och manus efter Astrid Lindgrens böcker: Kålle Gunnarsson.

Med: Hanna Elfors (Malin), Robin Rösehag (Melker), Sussi Björninger (Märta), Sonny Enell (Krister/Karlberg), Katarina Isaksson (Sjöblom).

Aktörer från Falkenberg: Filippa Sjövall Fagerberg, Evelina Ekelund, Alice Svärd, Hampus Berander, Amanda Berander, Jonna Bergström, Ebba Mård Andersson, Alice Unosson, Hilma Eriksson, Alvina Åkerlind, Nicolina Alinder, Benjamin Alinder, Julia Johansson, Johlene Törngren, Rickard Carlsson. Varberg: Edward Sandqvist, Martin Warefelt, Erik Warefelt, Ella Tellqvist, Lova Kallebäck.

Spelas: På Lisebergsteatern från den 20 december till den 10 januari.

ANNONS