Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Olika coronaregler för barnens dans och gymnastik

Barn får dansa på gymmet men inte i kulturskolans lokaler. Varbergs Gif Gymnastik vill ha barnträning men möts av en stängd idrottshall.
– Jag förstår de som tycker att det känns inkonsekvent, säger Annika Werdelin, enhetschef på kulturskolan.

Den 3 november ställde Hallands kulturskolor om till distansundervisning och i Varberg ska snart vårterminen dra igång. Exakt hur det blir med grupperna inom dans och nycirkus är inte klart.

– Vi avvaktar beskedet från Folkhälsomyndigheten om vad som gäller efter 24 januari, men är glada över att vi har möjlighet att ställa om och erbjuda undervisning och en fritidsaktivitet, konstaterar Annika Werdelin.

Kulturskolan dans stängdes tillfälligt

Dansklasserna stängdes helt i november, men lärarna ska utforma hur de ska kunna genomföras på distans.

Liknande verksamheter i studieförbund och på privata gym har inte alltid sådana digitala möjligheter, men inte heller samma krav på att undvika fysiska möten om de bara följer rekommendationerna med avstånd och hygien.

– Föräldrar till de över 1 000 barnen på kulturskolan i Varberg har varit fantastiska och förstående. Att de ställer frågor om varför reglerna skiljer sig åt är inte konstigt och vi följer politikernas beslut, fortsätter kulturskolans ena enhetschef Annika Werdelin.

Skärpta regler i Halland

Just nu är alla kommunala anläggningar stängda för alla åldrar – även de utomhus, exempelvis fotbollsplaner. Från den 18 december är bara idrottare som bedriver yrkesmässig träning är välkomna.

"För folkhälsans skull uppmanar vi till spontanidrott utomhus, men samlas inte i grupper”, skriver Region Halland på sin hemsida.

Uppmaningen kan ses som en förstärkning av de skärpta nationella föreskrifterna som kom 14 december, där personer födda 2004 eller tidigare kunde träna i mindre grupper och om möjligt utomhus om de höll avstånd och inte delade utrustning eller omklädningsrum.

Atleticas dansgrupper framflyttade

På Atletica träningscenter i Varberg har dansundervisningen för barn flyttats fram från vecka tre till sex på grund av coronapandemin. Men egentligen finns inget förbud, eftersom det är ett privat företag.

– Ja, men det hade inte varit moraliskt rätt om vi utnyttjade att konkurrenter som kulturskolan har distansundervisning. Vi vill ha så tydliga direktiv som möjligt och vet vad vi får göra och inte, säger Atleticas ägare Jonathan Tygesen, tidigare elitspelare i HK Varberg.

– Som stöd tittar jag en del på hur handbollsklubbarna gör och vad Riksidrottsförbundet rekommenderar. Vi försöker även erbjuda nya former av träning, digitalt eller utomhus. Vi förlorar mycket pengar på coronapandemin men vill förstås bidra till att få bort den, förklarar Jonathan Tygesen.

Inställda träningar också negativt

En mindre skillnad finns mellan kulturskolan och de lokala idrottsföreningarna, som inte styrs av kommunen men har sin verksamhet i dess lokaler. Man kan ju tycka att risken för att smittas inte kan vara väsentligt högre eller lägre inom exempelvis traditionell gymnastik i en idrottshall jämfört med den träning i nycirkus som kulturskolan arrangerar.

I Varbergs Gif gymnastik finns en oro över hur de stängda hallarna och inställda träningarna drabbar föreningens barn och ungdomar.

– Vi tycker att det är förödande. Barnen behöver röra på sig och har även ett behov av det sociala sammanhanget. Blir det långa uppehåll finns det risk för att de som är tonåringar och uppåt väljer att sluta helt, säger Elisabeth Thelne, ordförande i Varbergs Gif Gymnastik.

Fysträning utomhus planeras

I november höll Gif igång träningen för barn fyllda 2005 och senare, men sedan i december är hallen Tresteget i Trönninge stängd.

– Alla som har symptom stannar hemma och vi som är där tvättar händerna och håller avstånd. Vi har inte hört talas om någon smittspridning via gymnastiken, fortsätter Elisabeth, som är en av föreningens tränare och till vardags rektor för F–3 på Trönninge skola.

För Varbergs Gif Gymnastik har coronapandemin bland annat inneburit att inga tävlingar har kunnat genomföras på nästan ett helt år och det är negativt eftersom tävlandet motiverar framför allt de äldre ungdomarna.

– Om vi får tydliga instruktioner så kommer vi att följa dem, precis som tidigare, och då tror vi att verksamheten kan öppnas för alla. Tills dess planerar vi att erbjuda fysträning utomhus för de som är födda 2008 och tidigare, och en gång i veckan även styrka och rörlighet via datorn, berättar Elisabeth Thelne.