Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Knyckare på hemmaplan lovar gott

Historiens fjärde mest kända person från Rolfstorp inledde Varbergs första humorfest.

Ja, det är Emma Knyckare som själv rankar Inez Uusman (tidigare statsråd), Bengt Källquist (cirkusdirektör) och självklart Bockstensmannen (legendarisk uteliggare) som topp tre.

Allra först in på scen är faktiskt kvällens konferencier Anna Blomberg, i Lill-Babs skepnad. Den imitationen sitter fint, med lagom stora överdrifter. Kroppsspråket dominerar och röstlikhet och framför allt manus kommer i andra hand. Kul att hon presenterar Emma, som har varit ledare för humorkollo för tjejer, direkt efter en ironisk kommentar att det "behövs fler grabbar i svensk standup".

Knyckare börjar lämpligt nog med ett eget Lill-Babs-minne, innan hon går vidare med lokala skämt om ungdomsarrangörsföreningen Hydra, Boråshatare och att hon bara fick spela ett stumt träd i PS-musikalen. Nästa avdelning, om hennes förlossning, känns igen från sommarens "Badjävlar"-turné, men har blivit ett snäpp säkrare. Några nya tillägg blir det också, om hennes bröllop och släktingar.

Fortfarande tycker jag att skämten om bonusbarn är roligare än jämförelsen mellan tänder och pattar. Lisebergs "lilleputtland" (sann historia, smart berättad) återkommer också, i förkortat skick.

Emma visar att det går att få skratt på en tandläkarräkning, även om hennes mejl till folktandvården inte fastnar hos mig. Lite vassare är det när hon visar hur män som har klagat på hennes insats i radioprogrammet "Vardag i P3" skulle kunna få KBT-behandling mot sin kvinnorädsla.
Jag saknar inte underlivshumorn från i somras och  avslutningen blir istället musikalisk, när Emma framför en text från gymnasietiden till Gyllene Tiders "När vi två blir en". Knyckare på hemmaplan i längre format lovar gott inför framtiden.

Efter en kort paus där publiken får möjlighet till både barhäng och dans är det dags för Quizadillas från Göteborg. Efter Anna Blombergs lagom långa publiksnack som Lill-Babs drar den annorlunda filmfrågesporten igång med den deppigaste scenen ur "Titanic". Ett rätt spännande stämningbyte.

Quizadillas tre skådespelare (Mathias Kedfors, Malin Molin och Magnus Lindberg) fortsätter med scener på svenska ur amerikanska filmer som "Seven" och tv-serier som "Seinfeld".

Bonusfrågor ställs av Tobias Brandin och Fredrik Lusth – allt från signaturmelodier och ljud från sexscener till handlingsreferat som berättas baklänges. Som helhet klart trivsamt och lagom svårt för alla som har kollat mycket på film eller tv.

Första dagen av Varbergs humorfest avslutades av Jesper Rönndahl.

Anna Blomberg återkommer som konferencier på lördag kväll och presenterar först ståupparen Al Pitcher, född i England 1972, uppvuxen på Nya Zeeland och sedan 2010 bosatt i Stockholm. Senare blir det en föreställning av Göteborgs improvisationsteater, som följs av systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf – kända från bland annat den hyllade webbtv-serien "Full patte".

Läs också: 
Arga systrar skojar på humorfest