Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Kålle jobbar hårt i sommar

Trots att alla tycks vilja ha Kålle Gunnarsson har han haft svårt att ta emot uppmärksamheten. – Jag har tänkt att det där med teater, det är väl inget riktigt jobb, säger han.

Kålle Gunnarsson ser lite generad ut när han berättar om framgången han haft . Det har inte varit självklart för honom att ta emot uppskattning för sitt arbete.

– Länge tänkte jag att det jag håller på med, teater, inte är något riktigt arbete. För att familjeteaterproduktionerna ska fungera är jag beroende av hjälp från de medverkandes föräldrar. De dirigerar trafik på parkeringen och grillar korv till publiken. Jag skämdes nästan. Varför ska de hjälpa mig när jag leker?

Det var först för fyra år sedan då en förälder förklarade hur roligt det är att få hjälpa till som han förstod betydelsen. Och nyligen kom två fina bevis på erkännande i form av att Kålle Gunnarsson blev Årets Falkenbergare 2015 och några veckor senare tilldelades han Olof von Dahlinstipendiet på 50 0000 kronor som delas ut från Hallands Akademin.

I 15 år har han jobbat med teater och Astrid Lindgrenuppsättningar i Falkenberg varje sommar. I år är det dags för Bröderna Lejonhjärta där ett hundratal skådespelare medverkar. Det är en familjeföreställning som spelas i Teatergläntan, fyra dagar i veckan från första juli till mitten av augusti.

– Det är en underbar scen vi har där fonden består av en äkta bokskog. Så när skådespelarna kommer ridande genom bokskogen så är det på riktigt, berättar Kålle Gunnarsson.

Förutom teaterproduktionen driver han också catering och kafé på Teater Storan. Även här kretsar en hel del kring barn med dramatiserade sagostunder och en stor kakbuffé två dagar i veckan. Kålle Gunnarsson är av den åsikten att barn skapar mycket själva.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt. När jag var liten och det var barnkalas räckte det att man åt tårta, lekte och sedan fick man gå på skattjakt efter godispåsar. Jag älskade det. Det behöver inte vara märkvärdigare än så.

Väldigt mycket kretsar kring barn i hans liv och Kålle tror att barnasinnet är något han kommer att ha med sig hela livet.

– Det hänger ihop med hur man känner sig i själen. Efter att man fyllt 25 förändras inte så mycket inuti. Det är bara det yttre som förfaller, säger han och skrattar.

Han sammanfattar skeenden och tillstånd i sitt liv i kärnfulla meningar. Om sitt hektiska sommarschema säger han till exempel att han nu gått ner till dubbel heltid. När samtalet kommer in på hans medverkan i Pridefestivalen i Falkenberg berättar han skämtsamt att han i år också firar tjugoårsjubileum som homosexuell.
– Jag kom ut ganska sent i livet och det är jag glad för eftersom jag tidigare inte var lika stark.

Det är inte bara i sommar som han har fullt upp. Verksamheten är igång i olika riktningar året runt. Det blir en Sverigeturné med Pippi Långstrump som kulminerar i föreställningar på Lisebergsteatern i Göteborg i december. I samma stad spelas The Full Monty/Allt eller inget med premiär september. Till vintern spelas också Madicken på Intiman i Stockholm och redan i höst blir det åter Teaterskola där 200 elever deltar varje vecka.

– I grund och botten handlar mitt arbete om att många unga inte har hittat sin plats och kanske inte har blivit sedda. För mig är det en stor belöning om jag kan hjälpa dem att växa, säger Kålle Gunnarsson.