Kålle Gunnarsson gör Astrid Lindgren-klassiker

Samma pjäs sätts upp i Teatergläntan i Falkenberg som för fem år sedan – men coronasäkrad.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Sommaren 2020 fick "Pippi på de sju haven" ställas in på grund av pandemin och den familjemusikalen kommer inte att spelas i år istället.

Kålle Gunnarsson hade nämligen redan bestämt att han vill fira 20 år med sommarteater i Falkenberg genom att sätta upp "Bröderna Lejonhjärta".

– Vi ville spela något stort och episkt som inte bara lockar mindre barn och där det är många personer på scen. Då brukar det komma mycket publik, förklarar Kålle.

Men hur går det med coronarestriktionerna?

– Vi kommer att spela för så många som tillåts och om det behövs kör vi två föreställningar om dagen. Budgeten är lagd för 300 åskådare per föreställning och vi bygger en läktare för 700, så att vi kan spärra av vissa platser så alla kan hålla avstånd, svarar Kålle Gunnarsson.

ANNONS

Han räknar med att coronapandemin går ner i sommar och att vaccineringarna hjälper till.

– Vi följer restriktionerna och håller förstås avstånden även när vi repeterar. Vi har gått om utrymme även då.

"Bröderna Lejonhjärta" i Falkenberg

Noterbart är att "Bröderna Lejonhjärta" bara får spelas i Falkenberg och inte i Göteborg eller Stockholm.

– Jag fick inte tillstånd där och sådant kan bero på att en större produktion planerar att turnera med samma pjäs, förklarar regissören som även är producent.

När Astrid Lindgrens berättelse om bröderna Jonathan och Skorpan sattes upp 2007 regnade det ofta, men 2016 blev det publikrekord med över 11 000 sålda biljetter.

– Ja, men de senaste åren har vi haft över 15 000, säger Kålle och fortsätter:

– 2016 tänkte jag på en del saker som vi hade kunnat göra annorlunda och därför ville jag inte att det skulle dröja lika många år som förra gången. Redan i helgen börjar vi på ridskolan för att hästscenerna ska bli riktigt coola.

Kålles bolag har köpt draken

Den mekaniska drakhonan Katla, som produktionsbolaget Stage Fantasy har köpt av Länsteatern på Gotland, blir bara ett av flera spektakulära inslag.

– Vi vill visa hur mycket vi har lärt oss på 20 år. Allt ska bli maffigare och mer avancerat, lovar Kålle.

ANNONS

Samma manus och upplägg används, med stämningshöjande bakgrundsmusik av bland andra Björn & Benny och färre vanliga sångnummer.

– Vi fick till en fin version även om vi inte använde det koncept vi kallar inomhusteater utomhus.

Alla som vill får söka en roll

Helgen den 13–14 februari är det audition på Teater Storan i Falkenberg. Då är alla välkomna att söka en roll, oavsett ålder.

– Det behövs mycket folk om vi ska ha 50–60 personer per cast, så att bara de vuxna proffsen behöver spela dubbla föreställningar, berättar Kålle, som nyligen har fått tillåtelse att öppna sin teaterskola.

Som vanligt är det en semiprofessionell uppsättning, där några yrkesverksamma skådespelare får betalt, men många aktörer har det som en hobby.

– Jag vill inte kalla dem för amatörer, för de kan vara mer rutinerade och kunna genren bättre än någon som precis har pluggat på en scenskola i tre år. Och ofta har de en helt annan spelglädje. Fritidsskådespelare är ett bättre namn, tycker Kålle.

Beröm från teaterkritikern 2016

Hallands Nyheters recensent Björn Gunnarsson berömde 2016 års version av ”Bröderna Lejonhjärta”: ”Alla ska med tycks ha varit mottot, och Kålle Gunnarsson, alltid en mästare på logistiken bakom stora ensemble- och körscener, får visa hela spektrat av sin speciella regissörsbegåvning. Att få alla att veta var de ska stå, gå och springa är ingen liten uppgift”.

ANNONS

Recensenten tyckte vidare att uppsättningarna blir ”lite bättre för varje år som går” och att det som vanligt är ”lite långsamt och trevande i talpartierna, och lysande i sång- och dansnumrena”. Han skrev också att det blir ”bitvis storslaget, med öppen eld på scen. Det illusoriskt skräckinjagande Katlamonstret har förstås också väckts till liv. En ny generation barn hisnar när hon höjer sitt grymma huvud över borgen”.

ANNONS