Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Jesper Rönndahl ståuppar på Varbergs humorfest

Jesper Rönndahl vill leverera skämt om Varberg, på stadens första humorfestival. – Hoppas jag hinner skriva något nytt, säger den dubbla "På spåret"-vinnaren till HN.

Rönndahl är sista komiker upp på scen den första kvällen.
– Jag brukar googla lite om städerna jag är i för att hitta både något historisk och nutida att hänga upp skämten på. Ibland knyter man ihop det med personliga händelser, som att min sambo gör knasiga saker, men det är skönt att utgå från fakta, säger Jesper på telefon.
Att gå till final tre år i rad och vinna två säsonger av "På spåret" tillsammans med Elisabeth Höglund har givit 37-åringen en bredare publik.

Nu känns han igen av fler än de som har följt honom från studentstationen Radio AF i Lund till P3-program som "Så funkar det", "Pang Prego", "Hej domstol", "Morgonpasset" och "Institutet".
– Ja, det var en markant skillnad och en annan målgrupp kan man säga. Nu vet de lite äldre att jag finns, berättar Jesper. 

I somras fyllde han Folkets Park i sin tidigare hemstad Malmö. När omkring 15 000 personer hade kommit dit, tvingades arrangörerna att stänga insläppet.
Du verkar väldigt allmänbildad. Har du bra minne för detaljer?
– Bara vissa detaljer. Jag har en grundnyfikenhet och läser jag om något blir jag ofta intresserad och det ger en snöbollseffekt. I skolan var jag inte exceptionellt duktig, berättar Jesper och fortsätter:
– Men jag har inget lokalsinne, uselt minne för ansikten, måste kolla recept 100 gånger när jag lagar mat och så kan jag inte klä mig så att det matchar. Jag känner mig dålig på nästan allt och det är befriande att inse.
Tycker du att humor och intelligens hänger ihop på något sätt?
– Ja, vet man en massa saker sitter mycket ihop i huvudet redan och då kan man göra kopplingar och roliga spaningar om olika samband. Snabbheten är viktig. En förberedd ordvits är avskyvärd, men en som görs i stunden kan vara fantastisk.

Varbergs humorfest inleds i kväll av Jespers radiokollega Emma Knyckare från Rolfstorp.
– Vi har hängt en hel del, men inte jobbat i samma program. Jag gillar Emmas standup och jag tycker att vi har samma absurda humor.

Jesper är från skånska Veberöd, men bor i Stockholm med sin sambo Marie och deras 1,5-årige son Allan. Hans bolag Allvarliga Produktioner hade förra året en omsättning på 3,5 miljoner och gjorde en vinst på nästan 700 000 kronor.
I november är han aktuell med sin bok "Framtiden" – om hur blir att leva i framtiden.
– Jag planerar en ny scenshow till våren, som ska vara som "Institutet" i sina roligaste stunder. Arbetsnamnet är "Senaste nytt".
Vill du även vara en folkbildare?
– Nej, skrattet kommer i första, andra och tredje hand, så om man lär sig något är det mer en bieffekt.