Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

EXKLUSIVT GÄSTSPEL. Japanska trumgruppen Yamato gör succé med sina storslagna trumshower. I vår åker de på ännu en världsturné med nya föreställningen "Matsuri – Fiesta!". 21 mars ges föreställningen på Kungsbacka teater, 28 mars på Halmstads teater.

Japanska trummor och mycket dans på scenen i vår

Mycket dans präglar teaterföreningarnas vårprogram i Varberg och Falkenberg. Men just dansföreställningarna får medlemmarna i regel åka till annan ort för att uppleva.

Falkenbergs Teaterförening hämmas i vanlig ordning av att Stadsteatern är upptagen av revyn under större delen av våren. Därför blir det många resor till andra orter. Första föreställningen i Stadsteatern blir inte förrän den 22 april.

– Men Teaterföreningen är inte bara för centralorten och det är himla roligt att vara ute i bygdegårdar. Det har vi satsat mycket på sedan några år tillbaka. Där går man väldigt mycket man ur huse och den publiken är viktig. Problemet är att hitta föreställningar som får plats, säger föreningens ordförande Camilla Lindström.

 

Även Stadsteatern har sina begränsningar, ingen av dansföreställningarna får till exempel plats och därför är Falkhallen dubbelt efterlängtad av teaterföreningen.

Camilla Lindström är ändå nöjd med publiktillströmningen under hösten och beskriver vårens program som högkvalitativa produktioner.

– Ska man plocka ut något annorlunda där så får det bli Yamato, en världsberömd trumgrupp från Japan. Det är egentligen mer performance och konsert än teater. Jag är också oerhört nyfiken på "Destruction song" av den välkände koreografen Kenneth Kvarnström.

 

Förra året var turbulent för Varbergs Teaterförening då hela styrelsen hoppade av. Även den nya styrelsen drabbades av en del avhopp av olika skäl.

– Nu är vi åtta stycken i styrelsen. Det var tufft ett tag när vi bara var tre stycken att ta ut vårprogrammet. Hemskt mycket att sätta sig in i, men samtidigt hemskt roligt och jag tycker att vi fått ihop en bra blandning från alla genrer, säger nya ordföranden Ewa Johansson.

– Teater Hallands föreläsningsserie från i höstas fortsätter och det tycker jag har varit jättespännande. Man har fått lära sig mer om och kring Lorca och lite bakgrund till teatern.

Här är en kort presentation av de föreställningar som Teaterföreningarna valt att satsa på:

Om kärleken

Började spelas av Teater Halland förra året och är den första av fyra kortpjäser av F G Lorca. En fabel för vuxna och ungdomar.

Syskonbädd

Humoristiskt och existentiellt drama om solidaritet, frigörelse och kärlek. Pjäsen är skriven av Stina Aronsson och hade urpremiär redan 1931.

Kom fria sinnen hit!

Musikalisk föreställning om Olof von Dalin framförd av Martin Bagge och Ginestrakvartetten.

Midsommarnattsdröm i fattighuset

Det mest romantiska diktverk som Per Lagerkvist skrivit där verklighet och overklighet blandas.

Ett ögonblick

Musikföreställning om livet i största allmänhet och ögonblicken i synnerhet. Eva Bartholdsson och Greger Siljebo spelar och sjunger.

Yamato

Japansk trumgrupp bestående av tio urstarka killar och tjejer som uppträtt i ett trettiotal länder. Med exceptionell precision och fysik leker de sig fram på diverse slagverk.

Blodsbröllop

Teater Halland tolkar Lorcas mästerverk om kärlekens kraft. Med bland andra Evabritt Strandberg och Petter Heldt i rollerna.

Änkeman Jarl

Vilhelm Mobergs komedi i ny version och med populära frireligiösa läsarsånger inlagda i handlingen. På scen finns bland andra Björn Gustafson och Berit Carlberg.

Ute ur leken

En föreställning av 1 2 3 Schtunk om Shakespeares alla d(r)amer. Josefine Andersson och Maria Simonsson undersöker, hyllar och slår hål på mästarens storhet.

B rör mig

Danföreställning om ensamhet, tvåsamhet och allt däremellan. Med Gilda Stillbäck och den argentinske tangodansaren Ezequiel Farfaro.

Vibragera

Vibrerande dansresa för hela kroppen, blicken och sinnet. Koreografen Martin Forsberg skapar tillsammans med två döva och två hörande dansare

Destruction song

Allkonstverk av koreografen Kenneth Kvarnströms dreamteam bestående av bland andra ljussättaren och scenografen Jens Sethzman, musikern Jukka Rintamäki (Silverbullit) och avantgardemodeskaparen Helena Hörstedt.

Interference

Danskväll där verk av två tunga internationella stjärnskott; israelen Hofesh Shechter och finska Susanna Leionen framförs med Skånes Dansteater.

Skamlösa förbindelser

Fräck och skamlös kabaréföreställning med text av Kerstin Thorvall och framfört av Annika Augustsson med musiker.

Fem gånger Gud

Nyskriven föreställning av Jonas Hassen Khemiri, hyllad författare bakom boksuccéerna Ett öga rött och Montecore - en unik tiger.

Vera och Nour

Två komiker på samma scen med varsin show. Nour El-Refai blev rikskänd när hon förra våren var en av programledarna i melodifestivalen. Vera Vitali är aktuell för sin roll i Ruben Östlunds film Dom ofrivilliga.

Rum för rasande

Humorföreställning av Ronny Eriksson som tar upp företeelser som kan reta en till vansinne. Benneth Fagerlund stöttar med musik.

Tokfursten

Henning Mankells pjäs om att vara ett oälskat barn. En berättelse om vägen från ljus till mörker. Baserat på en sann historia.