Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hire Sound rasar över uteblivet krisstöd

Kulturrådet ger stöd till Kålle Gunnarsson och Falkenbergsrevyn. Men Hire Sound får inte en krona.
– Det är för mig ofattbart. Har någon kastat tärning? undrar teknikbolagets vd Tobias Larsson.

Hire Sound Sweden AB hade sökt nästan 1,2 miljoner kronor och har inte fått någon förklaring till avslaget, utan bara en bilaga med Kulturrådets kriterier.

– Jag vet att vi uppfyller kraven och verkar på bred front, med revy och teater, symfoniska orkestrar och körer, rock och pop med mera. Vi gör rubbet, till skillnad från flera av våra närliggande konkurrenter. Därför ställer vi oss frågande till bedömningen, säger Tobias Larsson, som har skrivit till Kulturrådet och krävt en förklaring.

Krisstöd från Kulturrådet till Halland

Bidragsbesluten verkar inte gå att överklaga och dessutom har ju hela totalsumman på 440 miljoner kronor nu delats ut till 1 465 aktörer (av 2 215 ansökningar).

– Vi sökte drygt 900 000 kronor för bildteknik till digitala sändningar. Det var ett av Kulturrådets egna exempel, men det står inte om investeringar måste vara gjorda eller bara planerade.

I samma bransch finns PM Audio, som får 866 500 kronor, och falkenbergaren Victor Svensson, som får 354 600 kronor till sitt enmansbolag Light and Shadow.

– Kulturrådet har makt att avgöra vem som kan verka kvar på marknaden. Det trollspöet har de. Därför är det viktigt att de är kompetenta, tar välgrundade beslut och granskar efteråt vad som verkligen har gjorts, säger Tobias Larsson med en suck.

– Jag är upprörd och förbannad! Vi har förlorat 65 procent av omsättningen men kämpar på. Nu får en del konkurrenter en gåva från staten som ger dem ett orättvist försprång. Det finns till och med företag i Göteborg som bara jobbar med hårdrock som har fått bidrag, berättar Tobias.

Ansökte om 24 miljoner – fick ingenting

Victor Svensson, som har arbetat för Hire Sound och nu är anställd av Halmstad kommun som tekniker på Halmstad teater, vill inte kommentera krisstödet.

– Spänningen var olidlig när vi väntade på mejlet. Vi har tappat över 90 procent sedan 16 mars, så det betyder jättemycket. Nu känns det som om vi klarar oss, säger Mattias Johansson på PM Audio.

Bland de noterbara avslagen finns 2entertain, som hade sökt hela 24 miljoner kronor i stöd.

– Jag är djupt besviken. Det är under all kritik. Men jag ser att inget av de större produktionsbolagen får stöd denna gång, säger 2entertains vd Janne Andersson och syftar på bland andra Live Nation (sökte 13,9 miljoner), Luger (13,6 miljoner), United stage (10 miljoner), Blixten & Co (8,5 miljoner) och Woah Dad Live (8 miljoner).

Inga bidrag till Vallarna och Lisebergsteatern

Oscarsteatern AB (med Chinateatern), som 2entertain är delägare i, fick 2,4 miljoner. Det andra ägarbolaget blev utan – Vicky Nöjesproduktion (sökte 12,2 miljoner).

Även Hamburger Börs AB (sökte 4,6 miljoner), som ägs av 2entertain, och Mm the party i Gothenburg (1,3 miljoner) som gör musikalen "Mamma Mia! The party" åt 2entertain, ratades – precis som promotorn Rickard Werecki i Falkenberg (sökte 1,1 miljoner).

– Vi fick inte heller något till Nöjespatrullens showrestaurang AB (sökte 1,9 miljoner), som driver arenorna Vallarna, Lisebergsteatern och Intiman. Vi har inte med krisstöd i budgeten, för det är inte seriöst, men vi kommer att behöva mer bidrag. Stöden är jätteviktiga, säger Janne Andersson, som har varit med och bildat Sveriges producenter och privatteatrar för att kunna ta tillvara på sina intressen.

En liknande förening fanns länge och delade ut priset Guldmasken fram till 2009, men avvecklades sedan.

Digital sändning av "Tomten och Bocken"

Bland 2entertains konkurrenter som fick bidrag finns: Lorensbergsteatern (3,8 miljoner kronor), Pustervik Kultur (2,4 miljoner), Park Lane Restaurang (1,2 miljoner) och Kajskjul 8 (1,2 miljoner) i Göteborg, samt exempelvis Playhouse Teater (1,6 miljoner) och Maximteatern (1,3 miljoner) i Stockholm.

2entertain letar nya inkomstkällor och har bland annat startat Showtic TV, som ska sända julshowen "Tomten och Bocken" med Måns Zelmerlöw och Per Andersson den 16 december.

– Vi har sålt över 10 000 biljetter. Helt fantastiskt! Vi har även kontaktat den ansvarige för coronavaccinationerna och föreslagit att vår teater Intiman kan användas. Det är gott om plats om man kan få sprutan uppe på scenen, säger Janne Andersson.

Mer stöd till Kålle Gunnarssons bolag

Kålle Gunnarssons bolag Stage Fantasy fick denna gång drygt 420 000 kronor och får fast mark under fötterna ytterligare en tid, efter en allvarlig ekonomisk kris med ett överhängande konkurshot.

Falkenbergsrevyn tilldelas 580 000 kronor för aktiebolagets administration, hyror, utvecklingsarbete, manusförfattande, samt löner och andra ersättningar.

– Det är skönt och viktigt med stöd eftersom vi just nu inte får spela revy, samtidigt som vi har utgifter. 580 000 kronor motsvarar 45 procent av verksamhetsbidraget vi sökte, så det är lite mindre än hälften. Man kan även jämföra med att vi den här perioden förra året sålde nästan 24 000 biljetter till ett värde av 11,8 miljoner, påpekar revyns vd Magnus Wernersson.

Falkenbergsrevyn

Falkenbergsrevyn har testat många idéer och tittat på olika lokaler att spela i, men inte hittat en lösning på grund av restriktionerna. Planen att ha premiär den 1 juli ligger fast.

– Det passar ju bra nu när beskedet kom att hela Sveriges befolkning ska vara vaccinerad dagen före, den 30 juni.

Magnus Wernersson är också förvånad över att Hire Sound inte fick krisstöd, men gläder sig åt att ett par samarbetspartners kan se fram emot bidrag.

Halmstadfamiljen Dillbergs framgångsrika scenografibolag Ljus & Dekor, som gör scenografi till bland annat Falkenbergsrevyn och buskisen på Vallarna, får nästan 830 000 kronor.

Kostymör får 170 000 kronor

Falkenbergaren Caroline Eriksson, som bland annat gör kostymer åt Falkenbergsrevyn och Kålle Gunnarsson, blev glatt överraskad för bidraget på 170 000 kronor.

– Jag hoppas kunna öppna företaget igen efter nyår och då behövs de pengarna till att hyra en lokal. Jag har ju tappat jättemycket. Men om konståknings-VM arrangeras i Globen i mars som det är tänkt så ska jag ansvara för kostymerna till invigningen, berättar Caroline.

Efter revyn "Hårfint" och musikalen "Annie" på Intiman blev Caroline Eriksson arbetslös för första gången någonsin. Hon jobbade ett tag på Hermans och med kommunens projekt "Vi sätter färg på Falkenberg".

– Jag sa upp min lokal och har haft företaget vilande, så efter ett tag kunde ja få A-kassa. Nu jobbar jag deltid i den nya butiken Beyond Retro i gallerian.

• Krisstöd till halländska bolag för "särskilda behov i kulturlivet":

866 500 kronor: PM Audio AB (Peter Tellqvist & Mattias Johansson)

828 700 kr: Ljus & Dekor i Halmstad AB (Familjen Dillberg)

580 200 kr: Falkenbergsrevyn AB och 422 500 kr: Tylösound AB

424 800 kr: Stage Fantasy Production AB (Kålle Gunnarsson)

393 500 kr: Soundsolution productions / Sweetspot Studio (Harplinge)

354 600 kr: Light and shadow AB (Victor Svensson, Falkenberg)

297 800 kr: Liverange Audioteknik AB (Gustav Hedelund, Falkenberg)

274 600 kr: Light by me LBM (Pontus Thorén, Halmstad)

229 000 kr: Audio & Lights AB (Halmstad) och 251 400 kr: ABF Halland

211 000 kr: MR DJ AB (Per-Anders Cederlund, Vallda)

199 400 kr: Soundly AB (Johan Körner, Kungsbacka)

192 900 kr: Highlitedesign (Henke Hjälm, Stråvalla)

191 700 kr: Konsthallen Hishult / KÅ Gustafsson

172 500 kr: Caroline Eriksson (Fbg) och 191 200 kr: Riksteatern Halland

157 200 kr: Creativity by Jaiston (Jennifer Jaiston, Halmstad)

135 000 kr: Jörgen Persson (Halmstad), 135 000: Malte Zeberg (Laholm)

132 000 kr: JKC Ljud & Ljus Teknik (Jan-Olof Skålberg Carlsson, Kullavik)

100 000 kr: Jalhed Produktion (Maths Jalhed, Halmstad)

100 000 kr: Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla (Halmstad)

100 000 kr: Flamingokvintetten Distribution AB

98 400 kr: Norra Hallands Konstförening

86 000 kr: Unå Music HB (Åsa & Ulf Nomark, Kungsbacka)