Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från ståupp till stand-up för Tobias Persson

– Det här blir en fas två på något sätt. Ett helt nytt lekrum som man inte visste fanns. En kreativ och skitkul utmaning. Komikern Tobias Persson, med rötterna i Falkenberg och Halmstad, har flyttat till England.

”Quick witted comedy, delivered with incredible charm is not enough to describe this master of the unexpected punchline. Now the hugely fun and hard working performer is seeking new challenges from us here in the UK.”

Så beskrivs Tobias Persson på hemsidan för The Official Comedy café. När HN ringer upp Tobias är för att fråga om hans många jobb i England visar det sig att han tagit steget fullt ut.

– Vi bor faktiskt här nu. Familjen flyttade hit för sex-sju veckor sedan och vi har tänkt vara här i ett år till att börja med, berättar Tobias från London.

Han är uppvuxen på Tröingeberg i Falkenberg men inledde scenkarriären i Halmstad under gymnasietiden där. Via Göteborg och Stockholm har Tobias nu hamnat i Fulham i sydvästra London. Tillsammans med frun Mia och tvillingdöttrarna.

- Jag har uppträtt i England runt 200 gånger nu. I princip har jag varit över varannan vecka i två års tid. Men det är smartare att bo här eftersom ingen betalar resorna över hit. Det har verkligen läckt pengar. Men det är en så pass rolig och kreativ utmaning att det varit värt det.

– Jag skriver nästan mer på engelska än svenska numera. Men jag kommer att fort- sätta att jobba en del i Sverige och då hjälper arrangörerna till med resorna.

Han hamnade i England genom kollegan Magnus Betnér. Magnus träffade en engelsk manager på semester och började testa att uppträda som ståuppare för britterna. Betnér tyckte att Tobias skulle pröva och nu har de samma engelska manager.

– Jag åkte över en vecka 2009 och det gick så pass bra att jag kände att det faktiskt går att göra om, även om det är tusen steg kvar på stegen. Det har varit en del sunkiga källare med mindre roliga upplevelser. Men mestadels kör jag faktiskt på de bästa klubbarna i London, inklusive legendariska Comedy Store. Det finns hundratals klubbar bara här i London. Men jag åker till andra städer också.

Skiljer sig humorn mycket i Sverige och England?

– Både ja och nej. Det finns en större bredd här. Med allt från ganska smal humor till Benny Hill och brudar med stora bröst. Det är väl fler alternativa komiker här och mer konstnärliga. Jag har varit anglofil ganska länge och gillar deras humor. Men jag försöker inte att göra en engelsk akt utan pratar om samma ämnen som tidigare.

– Publiken är med här på ett helt annat sätt. Man får kämpa lite mer i Sverige där publiken är tystare och man kan få fråga flera gånger innan någon svarar. Här hörs alltid ett sorl och ibland kan de ropa elaka saker och då gäller det att vara beredd på verbala attacker. Engelskan är ju trots allt mitt andra språk och kommer alltid att vara det.

Senast vi pratades vid var 2008 och samma kväll blev Tobias utsedd till Sveriges bästa manlige ståupp-komiker.

– Alla små utmärkelser hjälper till. Att man får små dunkar i ryggen betyder mycket för självförtroendet. Att bli Englands roligaste får väl bli nästa ödmjuka mål, hehehe...

Det senaste året har han dykt upp i tv-rutan som den olidligt ordvitsande expediten i reklam för lågpriskedjan ÖoB.

– Nu kommer en ny för Findus som jag spelat in med Felix Herngren och som jag tycker är jätterolig.

Det är länge sedan du flyttade från Halland . Ä r det något du vill hälsa hem till hallänningarna?

– Vad skulle det vara... Jo, att jag saknar Torggrillen i Falkenberg och korven med moset.

Det låter som att du trivs med tillvaron just nu?

– Ja, jag har två små söta ungar som är glada. Jag jobbar med det jag vill göra och får vara här i London och leka. Jag är ganska nöjd med livet.