Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenbergsrevyn ställer in vinterns föreställningar

Magnus Wernersson avslöjar nya planer för sommaren.

För första gången på 24 år blir det ingen vanlig Falkenbergsrevy med premiär på Trettondagsafton i Stadsteatern. Räknar man med Krogsredsrevyn är det hela 35 år sedan det inte skämtades om aktuella händelser under vintersäsongen.

– Det är vemodigt, men det är ju själva situationen och den får vi hantera genom att flytta premiären en graviditet framåt, säger revyns vd, producent och delägare Magnus Wernersson.

Istället planeras en ”Bäst of”-föreställning utomhus i Hwitans trädgård med sketcher och sånger från tidigare revyer, men även en del nyskrivet material.

– Vi har bland annat gjort ett roligt hemester-nummer med Bernt, Andreas och Anna. Vi var taggade och skrev mycket, men de senaste veckorna har vi blåst av det, när allting pekade emot. Då var det svårt att vara lustig. Lite ironiskt kan man säga att myndigheterna förr kämpade mot alkohol och narkotika och nu mot kultur- och nöjesarrangemang, fortsätter Wernersson.

Revypremiär den 1 juli 2021

Tanken är att det blir premiär den 1 juli och att revyn spelas under ett 20-tal kvällar i juli, med möjlighet till en mindre förlängning.

Magnus Wernersson tror på fler tidlösa nummer och ett lite enklare anslag.

– Vi hade ett jätteroligt nummer för några år sedan om att Liedl inte ville ha toaletter i sina butiker och så är det ju fortfarande. Men vissa politiker lär inte komma tillbaka, som Berlusconi.

Kommer revyn och buskisen på Vallarna ta publik från varandra?

– Nej, vi har ganska olik publik och i så fall tror jag att vissa tar husvagnen och även går på Vallarna och Kålle Gunnarssons uppsättning.

Flera förändringar görs i ensemblen jämfört med årets föreställningar. Lena Petersson är tillbaka 2021 efter att ha fått tacka nej på grund av en skada, men den nya pianisten Karin Hildingsson får sätta sig på avbytarbänken.

Där hamnar även veteranen Bengt Ivarsson, eftersom det blir fler musik- och sångnummer, vilket inte hör till hans specialiteter.

En annorlunda jul utan revy

Falkenbergsrevyn fick ställa in sina sista 15 föreställningar i år på grund av coronapandemin.

– Inte kunde vi då ana att detta skulle bli så långvarigt men nu är det verklighet och vi har tyvärr bara att bita i det sura äpplet. Räknar vi med Krogseredsrevyn är detta faktiskt första vintern på 35 år som vi inte ska göra revy. Det blir helt klart en annorlunda jul för oss i år, säger Magnus Wernersson i ett pressmeddelande.

För få åskådare i teatern

Beslutet tog revyns ledning efter tisdagens besked om restriktioner, som gör att revyn bara skulle kunna ta in 100–150 personer i stadsteatern.

För att arrangemang med upp till 500 åskådare ska få genomföras krävs nämligen att det är en meter mellan sällskapen och då måste många stolar vara tomma i Falkenbergs stadsteater.

– Ja, det går ju bort en stol åt varje håll. Vi har många som kommer med buss och vi vet inte om de skulle våga åka till Falkenberg. Ett utomhusarrangemang känns bättre, förklarar Magnus Wernersson, som tycker att privatteaterbranschen i princip har fått näringsförbud.

– Det är bara att gilla läget och hoppas på bättre tider. Det är tufft ekonomiskt för revyn som företag, men vi har haft ett par bra år. Vi bestämde oss för att inte ta några risker med kostnader om man sedan måste stänga ner det. Mest lider jag med våra medarbetare, samarbetspartners och så klart publiken.

Svårt om en aktör blir sjuk

En revy har ett svårare läge än till skillnad en fotbollsklubb, som kan ha 500 åskådare utspridda på en stor läktare och låta sjuka spelare stå över en match.

– Jag måste ta hänsyn till ensemblen. Om någon ringer på morgonen och är sjuk har vi ju ingen som kan hoppa in. Dessutom varnar Folkhälsomyndigheten hela tiden för nya utbrott och bara risken att behöva avbryta säsongen ännu en gång skrämmer oss, säger Magnus.

Krogseredsrevyn, som ombildades till Falkenbergsrevyn 1998, gjorde en ”Bäst of”-föreställning just på Hwitan 1995. Tio år senare samlade Falkenbergsrevyn ihop sina bästa nummer och framförde på Kajskjul 8 i Göteborg.