Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Falkenbergsrevyn har valt väg i sommar

På tisdagen berättade Falkenbergsrevyn hur gänget ska kunna showa på Hwitans utomhusscen trots pandemirestriktioner.

Nu är det helt klart att det blir en utomhusrevy i Hwitans trädgård i sommar. Falkenbergsrevyn gör en ”Best of”-föreställning med premiär den 1 juli.

– Vi spelar torsdag till söndag och dubbla föreställning på helgen. Det blir 34 föreställningar till och med den 1 augusti, berättar producenten Magnus Wernersson.

Restriktionerna att varje sällskap om fyra personer ska ha en meters avstånd till varandra gör att det som mest kan komma 300 åskådare per föreställning.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra. Är det fullsatt hela tiden kommer vi att spela för drygt 10 000 personer, fortsätter Wernersson.

En akt mer coronasäkert

För att göra evenemanget coronasäkert blir sommarens revy i en akt, alltså 90 minuter utan paus. Då undviks bland annat mingel och toalettköer.

I det tvådelade SVT-programmet ”Revypärlor”, som innehöll klipp ur 75 nummer och lockade hela 830 000 tittare inklusive repriser, hämtades numrena från de sju senaste Falkenbergsrevyerna men i sommarens ”Best of”-show plockas manus från 1998 och framåt.

– Det finns rätt mycket från början av 2000-talet som håller och funkar. Sedan skriver vi om och uppdaterar, och bjuder på några helt nya nummer. Att inte ha något om coronapandemin hade ju varit konstigt, så vi ska ha ett härligt hemesternummer, berättar Magnus Wernersson.

– Men vi gör inte ett renodlad coronanummer. Det sparar vi till vintern när vi har fått lite distans, säger regissören Andreas Sköld.

Bengt Ivarsson inte med på scen

En förändring jämfört med många revyår är att Bengt Ivarsson inte står på scen. Han debuterade redan 1985, på Krogseredstiden, och har gjort över 1 300 föreställningar.

– Vi måste hålla igen och rätta mun efter matsäck eftersom vi inte kan ta in lika mycket publik, förklarar Andreas Sköld.

Av de fem männen på scenen är tre delägare (Bertil Schough, Håkan Runevad och Andreas Sköld) delägare i Falkenbergsrevyn AB tillsammans med Magnus Wernersson och de andra två är viktiga musiker: kapellmästaren Bernt Bengtsson och trumslagaren Beppe Wackelin.

Att Bengt Ivarsson inte spelar något instrument är en förklaring till att han får ta en paus på obestämd tid.

Lena Petersson var skadad senast men tar nu plats ihop med Anna Carlsson och Linnea Lexfors. Inhopparen Anna Moraeus och pianisten Karin Hildingsson är däremot inte med i sommar.

Nya aktörer gör gamla rollfigurer

Att Falkenbergsrevyn tar med gamla nummer som i original gjordes av andra aktörer betyder att det blir en automatisk nytolkning. Ett exakt återseende av Håkans och Bengts lindrigt nyktra gubbar Arne och Lasse är alltså inte möjligt.

– De har en unik kemi tillsammans, erkänner Andreas och fortsätter:

– Vissa nummer kan inte göras av någon annan, som ”Itsy bitsy” med Lena (Petersson) eller Fågelskådar’n med Håkan, men i andra nummer kan vi byta en rollfigur från manlig till kvinnlig.

Djupdykning i gamla nummer

Regissören Andreas Sköld har fått titta igenom många gamla nummer som han inte har sett förut, för att kunna välja de som passar bäst.

– Det har varit en jättekul process. Vissa nummer tycker nog publiken är givna i en ”Best of”-föreställning men samtidigt vill vi överraska så att det inte blir förutsägbart. Därför har vi gjort en djupdykning för att hitta mångfald och variation. Sedan klär vi numrena i 2021 års kostym.

Ett av Falkenbergsrevyns signaturnummer är ”Årskavalkaden”, som nu i sommar blir ”Årskavalkadernas årskavalkad”.

– Vi har plockat verser från alla år som har gått och det har varit svårt. Vissa går inte att göra 2021 och det är även viktigt att skapa en musikalisk dynamik.

Att spela dubbla föreställningar är ensemblen van vid, så det ska inte vara några problem, särskilt med tanke på att revyn är lite kortare än vanligt.

– Största skillnaden är att vi ska spela utomhus. Då finns mer som konkurrerar om fokus. Det kommer fåglar flygande och bilar åkande förbi. Det får bli lite mer lättsamt och direkt, säger Andreas Sköld.