Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Falkenbergs teater sätter upp Askungen

Ungdomar och professionella skådisar i samma uppsättning. I helgen spelas klassiska Askungen av Maskrosteatern på Falkenbergs teater.

– Jag spelar den elaka styvmodern och det är kul att det är nya och gamla bekanta jag får jobba med. Jag gillar framförallt det gulliga manuset. De hade en rolig idé tycker jag, de har tagit bort den goda fen och istället lagt in en morfar som har rollen av den goda fen. Morfar säger vid något tillfälle, när han ska hjälpa henne “jag kommer aldrig att svika dig, jag kommer alltid att finnas där”, det tyckte jag var så fint på något sätt, säger skådespelare Ingrid Janbell.

Några av ungdomarna i Falkenbergs teater kom för en tid sedan med önskemålet att spela en ensembleföreställning. Ganska snabbt bestämde de sig för att välja en klassisk saga och det blev till slut Askungen.

Att valet föll på just Askungen var för att man kom fram till att många av ämnena som den tar upp går att applicera på hur det ser ut idag, även om det är en saga.
– Det är en stark pjäs som tar upp starka ämnen som gäller än idag. Föräldrar skiljer sig och barn får nya föräldrar, hur går det ihop? Den tar upp ämnen som mobbning och maktspel i olika åldrar. Det är sådan tematik som är tidlös och som finns i sagans värld någonstans, säger Andreas C. Andersen på Falkenbergs teater.

Teater Hallands regissör
Han berättar att i samband med att de funderade på vilken pjäs de skulle sätta upp var han och såg Pinoccio som Teater Halland satte upp för ett par år sedan. Han fick då idén att kolla om regissören Petter Heldt var intresserad av ett samarbete.
– Jag var och såg den med min dotter och det var så bra att vi gick en gång till. När jag sedan pratade med Petter så visade det sig att han gärna ville vara med och vi blev såklart jätteglada.

Ingrid Janbell som spelar den elaka styvmodern är en av de professionella skådespelarna som är med i ensemblen. Hon har bott i Falkenberg under många år men är just nu bosatt i Stockholm. När de ringde henne var det ingen tvekan om att säga ja, eftersom hon alltid längtar till Falkenberg och sitt lilla hus på Skrea. Dessutom dök det upp ett nytt projekt för henne.
– Det brukar vara så att det ena leder till det andra och jag har nu även gjort en fotobok med lite texter om hur det såg ut förr på Skrea.

– Jag hade fotat Skrea i fyra årstider och boken heter just så; “Skrea strand – fyra årstider”. Jag berättar om förr, hur det var på stranden, hur det såg ut och vad ställena hette. Jag har skrivit lite om affärer och ridhuset i stan och även innan det blev ridhus på näset. Det blir en liten historik för de som inte är falkenbergare och lite av en aha-upplevelse för de som är härifrån, säger Ingrid.

Små resurser
Askungen spelas under två helger och Ingrid är imponerad över ensemblen, men även av scenografin som Dag och Helga Sturesson står för.
– De har väldigt små resurser eftersom det är en ideell förening, men de har gjort så fint ändå. Dessutom är det väldigt roligt och stimulerande att jobba med barn och ungdomar på det här sättet. Det berikar och ger en fin mångfald, det gillar jag.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Falkenbergs-Posten.