Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Falkenbergrevyn vann Revy-SM för sjätte gången

Falkenbergsrevyn har gjort årets bästa monolog och vann en Liston vid Revy-SM på lördagskvällen.

Falkenbergsrevyns vinnande bidrag heter "En decembersaga" och är en politisk satir om Decemberöverenskommelsen – som regeringspartierna (S, MP) träffade med Alliansen (M, L, C, KD) för att stänga ute Sverigedemokraterna och lösa krisen där en minoritetsregering hade svårt att få igenom sin budget.
Uppgörelsen sprack efter nio månader, i oktober 2015, mitt under Falkenbergsrevyns manusskrivarvecka på Mallorca. Snabbt skrevs en berättelse som kryddades med Disney-referenser och blinkningar till "Kejsarens nya kläder" och andra kända sagor. Bland politikerna som omnämndes med nya smeknamn fanns Tant Bottenfärg, Tant Skenhelig och Farbror Pisa.
– 2012 vann vi dubbelt med en saga och ett nummer om Juholts uppgång och fall, så vi har väl en fallenhet för att driva med inrikespolitik, säger Magnus Wernersson, som kände ett favoritskap och tyckte att det var kul att många i revyn hade hjälpts åt med skrivandet.
– Man kan inte vinna på bara en bra text och Andreas Skölds framförande betydde mycket. Det fanns två andra bra nummer, som inte riktigt hade den helheten.

Falkenbergsrevyn har vunnit Revy-SM fem gånger tidigare, med Viagrarappen "Under bältet" (1999), "Finska pinnar" (2002), "Köttfarsen" (2008), "En riktig saga" (2012) och "I väntans tider" (2012). En vinst 1993 med"Årskavalkaden" finns även under det tidigare namnet Krogseredsrevyn, mennumera väljer man att inte skicka in bidrag till SM varje år. 
2001 fick Magnus Wernersson Povels penna, som går till en framstående revytextförfattare som verkar i Povel Ramels anda. Det priset tilldelades i år Roland Olsson i Gotlandsrevyn.

Ett annat av de fristående prisen, som inte belönas med en så kallad Liston, är Karl Gerhard-hatten. Det ges till ett satiriskt revynummer som speglar tidens ansikte och i år belönades Nya Halmstadsrevyn för "Källkritik". Den vinnande sången har en ny text av Thomas Arnoldsson, Janni Trenkle och Jonas Eliasson till Nanni Grönvalls hit "Avundsjuk".

– Det handlar om hur lätt det är att gilla saker på exempelvis Facebook och hur man bara får sin egen världsbild bekräftad. Vi gör en parallell till Tyskland 1933 och tycker att vi bör vara noggrannare med vad vi sprider vidare, säger revyveteranen Morgan Rubensson.
Målet har varit att få publiken att sätta skrattet i halsen.
– Kören har ju en naziuniformsliknande överdel men balettkjol och det ser roligt ut, men texten har en allvarlig ton, så när budskapet kommer fram ska det bli lite obehagligt, fortsätter Morgan.
Numret framfördes av hela ensemblen utom Niklas Nilsson, men med Helena Bengtsson som ersättare för Anna Svensson (som väntar barn vilken dag som helst).

Samma tre textförfattare från de femfaldiga vinnarna i Halmstadrevyn var även i final i Lokalt nummer-kategori, men fick se sig slagna av Björborevyn. Övriga vinnare blev Täljerevyn för bästa Sång & musik, Karlskogarevyn för bästa Dans & rytm och Kalmarsundsrevyn för bästa sketch.
Mästerskapen arrangeras av Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige och avgjordes i år den 13 augusti på Maximteatern i Borlänge.