Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Falkenbergare har nypremiär på "Sound of music"

En musikal med falkenbergare på och bakom scen sätts upp när Lisebergsteatern öppnar efter pandemiuppehållet.
– Publiken verkar inte kunna få nog av ”Sound of music”, säger regissören Kålle Gunnarsson.
Flera uppsättningar av samma music

2020 var ett hopplöst och nattsvart år för regissören och teaterproducenten Kålle Gunnarsson, med bas i Falkenberg. Hans produktionsbolag Stage Fantasy var nära att gå i konkurs, innan Kulturrådet sköt till ett antal miljoner i krisstöd.

Nu har den 45-årige falkenbergaren fler skäl att dra på smilbanden. Hans uppsättning av den klassiska musikalen ”Sound of music”, som hade urpremiär redan 2013, återvänder nämligen till Västkusten och kickar igång Lisebergsteaterns höstsäsong.

– Jag sitter här med ett stort leende på läpparna och är så glad. Äntligen kan vi komma igång igen!

Det blir den 4 september som ”Sound of music” får nypremiär och sedan rullar på med i samma version som gästade Lisebergsteatern hösten 2019.

Att ”Sound of music” även sätts upp av ett annat gäng på Stockholms stadsteater och i Malmö under hösten är inget som oroar Kålle Gunnarsson.

– Det har jag varit medveten om ganska länge, men detta är en så populär musikal att den mycket väl kan spelas på flera olika håll samtidigt. Det ger en positiv effekt och jag tror inte att vi tar publik från varandra.

Viktig berättelse än i dag

För regissören Kålle Gunnarsson har ”Sound of music” dessutom blivit något mer än bara en musikal och publikmässig braksuccé.

– Jag vill gärna hitta historier att berätta som faktiskt har något att säga, och det här manuset är helt fantastiskt! Men det är viktigt att man tar nazisterna i berättelsen på allvar och inte sjabblar bort deras inslag. Det är en bärande del i historien om Maria och familjen von Trapp.

Ser du några paralleller till dagens läge med högerextrema vindar som blåser?

– Ja, det finns absolut sådana paralleller. Förutom fint skådespeleri och bra sånger så tror jag att publiken har känt av allvaret med nazisterna som finns där. Det är viktigt att musikalens glada låtar inte helt överskuggar det svarta i berättelsen, påpekar Kålle Gunnarsson.

LÄS MER: Unga stjärnor i Kålles ”Sound of music”

Även för Sara Axelsson, som gör den älskvärda och nyfikna guvernanten Maria, är detta en historia väl värd att berätta om och om igen.

– Det finns något djupt fascinerande med hennes liv som jag aldrig verkar trötta på. Och nu, efter det här jobbiga året, känns det alldeles underbart att få stå på en scen och faktiskt möta publiken igen.

Kändisars söner medverkar

Bland de som upprepar sina roller finns inte bara Sara Axelsson, Pierre Hagman och Robin Rösehag utan även falkenbergaren Ann Alinder som abedissan och den stora musikaltalangen Ebba Mård Andersson.

Bland uppsättningens nykomlingar märks Henrik Murdock från Falkenberg och Annika ”Andersson” Korenados son Wilfred, samt Elvis Stegmar – vars föräldrar är skådespelaren Robin och sångerskan Mia Stegmar.

LÄS MER: Succé för ”Sound of music” i Falkenberg

Exakt hur många som kommer att rymmas i Lisebergsteatern med bibehållet säkerhetsavstånd återstår att se, men produktionen räknar med att restriktionerna på 500 personer kommer att ligga kvar.

SOUND OF MUSIC

• Regi: Kålle Gunnarsson. Musik: Richard Rogers (1959). Manus: Howard Lindsay och Russel Crouse, efter Maria Augusta von Trapps memoarer (1949). Översättning: Erik Fägerborn.

• I rollerna: Sara Axelsson, Pierre Hagman, Jessica Stendahl, Emil Söder, Robin Rösehag, Anngelina Rautalin, Ann Alinder, Love Bolin och Simon Petersson.

• Falkenbergare som spelar barnen von Trapp: Ebba …Mård Andersson, Carl Tellqvist, Ella Tellgvist, Jonna Bergström, Amanda Andersson, Alicia Abrahamsson, Wilfred Korenado, …Lilly Bengtsson, Freja Nyroos, Viola Bengtsson, Nova Heimroth och från Åsa: Elvis Stegmar.

• Nunnor: Johanna Lovis …Håkansson, Linda Lättman och Fanny Paulsson. Nazisten amiral Schreiber spelas av Henrik …Murdock från Falkenberg.

• Orkester: Jonatan Bengtsson/Viktor Stener, Johan Bengtsson och Gustav Thoursie/Bjørn Bjerknæs-Jacobsen.

• Spelas på: Lisebergsteatern den 4/9 till och med den 14/11.