Donald Trump får en känga i nya revyn

Att Donald Trump blir ny president i USA överraskade manusförfattarna i Falkenbergsrevyn. – Vi måste formulera ett nytt slut, säger Håkan Runevad.

ANNONS
|

Den jämna kampen mellan Donald Trump och Hillary Clinton är tänkt att skildras som en "presidentmusikal".

– Vi höll slutet öppet, men räknade med att Clinton skulle vinna, berättar Bertil Schough.

Trump är bara en av många personer som det ska skojas med i den kommande Falkenbergsrevyn "Spexit". Åsa Romson, Mona Sahlin och Bob Dylan finns också med – liksom Therese Johaug.

Den kända norska skidåkaren som snart drabbas av en dopningsavstängning, finns med i låten "La det glide", på melodin från "La de swinge", som vann Eurovision Song Contest 1985.

Hallands Nyheter får ett smakprov när radarparet Runevad och Schough gästar redaktionen och klipp kan ses här i artikeln.

ANNONS

"Spexit", som får premiär den 5 januari, blir den 20:e uppsättningen sedan nystarten i Falkenberg 1998 (efter 14 revyer i Krogsered).

Håkan och Bertil, som äger Falkenbergsrevyn AB ihop med producenten Magnus Wernersson, har märkt att en del förutsättningar har förändrats genom åren.

– En sak är att händelser glöms bort så snabbt i flödet av nyheter. Vi får tänka på om ett ämne fortfarande är aktuellt fram i februari och mars, säger Håkan Runevad.

– Jag tycker att det har blivit svårare med åren. Nu kan ett nummer som är stort i december behöva kortas och i stället hamna i "Årskavalkaden", förklarar Bertil Schough.

Ett exempel på ett nummer som inte är klart handlar om diskussionen kring om man som landslagsspelare bör sjunga svenska nationalsången. Det tyckte bland andra herrfotbollslagets förbundskapten Janne Andersson.

– I går var väl det numret på gränsen att strykas bort, säger Bertil.

– Ja, men vi hittade en annan vändning, berättar Håkan.

Sådana avväganden görs ständigt. Att Liberalerna (tidigare Folkpartiet) skaffade en ny logotyp blev först en vers i just Årskavalkaden, till melodin "Snoppen och snippan" från SVT:s Barnkanalen.

Men sedan har sången vuxit ut till ett eget nummer.

Duon med närmare 2 800 föreställningar ihop har även varit med och bestämt att Liselotte Johansson inte längre får plats på scen.

ANNONS

– Ja, det var ett jobbigt besked, erkänner Schough.

– Ingen har kontrakt mer än ett år och nu märkte vi att vi behövde minska ensemblen, säger Runevad.

På måndag börjar repetitionerna med nya regissören Mats Sandelius.

– Han ifrågasätter saker och det är nyttigt, tycker Håkan.

– Ja, det känns bra. Jag tror att det kommer att synas att vi har ny regissör, fyller Bertil i.

Bland ämnena som ska finslipas i sex veckor finns OS (med Bertils dotter Olivia Schough), Kommunals lyxkrog, skandalen på Karolinska sjukhuset och Brexit – inspirerat av "Grevinnan och betjänten".

Det blir även parodier på artister som Lisa Ekdahl, av nya inhopparen Anna Bromee, och så lär en viss fågelskådare dyka upp igen. Han gick inte att pensionera

Fakta: Spexit

Vad: Den nya Falkenbergsrevyn, som har premiär på Stadsteatern torsdagen den 5 januari. Det är 20:e revyn sedan flytten till Falkenberg.

Regi: Mats Sandelius. Gör sitt första år i Falkenberg, men har regisserat många andra nyårsrevyer.

Producent: Magnus Wernersson …(sedan starten i Krogsered 1982).

Medverkande: Bengt Ivarsson …(sedan 1985), Eva-Lotta Bernström (sedan 1987), Bertil Schough (sedan 1987), Håkan Runevad (sedan 1991), Lena Petersson (sedan 1997), Beppe Wackelin (sedan 2003), Bernt Bengtsson (sedan 2008) och Anna Bromee (var med 2011–2012).

Meriter: Åtta segrar på Revy-SM: 1993 (som Krogseredsrevyn), 1999 (sång), 2002 (sång), 2008 (sång och tv-nummer), 2012 (sång och monolog) och 2016 (monolog med Andreas Sköld, som har lämnat revyn).

ANNONS