Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Buskis på Vallarna trots pandemi

2entertain gör 50 shower med "Sommarbuskis" där Mikael Riesebeck möter fyra komiker som firar 25 år på Vallarna.

Jo, det blir buskis i Falkenberg även i år, men i revyform. För första gången får publiken på Vallarna möta Stefan Gerhardsson som Olvert och Siw Carlsson som Augustina.

– Vi bestämde oss för att göra en buskisturné till höst och det är den föreställningen som vi ska spela i sommar. Vi skrattade mycket under manusmötet i fredags och alla brinner för att få göra något. Vi ska se till att skratten ekar på Vallarna, säger producenten Janne Andersson på 2entertain.

Vill visa guldkorn från förr

Stefan Gerhardsson har digitaliserat gamla inspelningar och letat fram monologer, sketcher och sånger.

– Ska man se allt tar det nog en vecka dygnet runt. Det blir guldkorn från Värnamorevyn och framåt, som vi putsar upp så att det passar dagens moral. Jag gillar variationen, när man kan blanda sketcher med att ta fram gitarren, säger Gerhardsson, som ska framföra klassiska Stefan & Krister-låtar som ”Blända av till halvljus” och ”Fisketur på sjön Fegen”.

En del av de gamla sketcherna är uppdaterade, men inte så att förankringen i bondkomiken ändras. Publiken får nog räkna med en och annan genusbaserad stereotyp.

– Vi har vördsamt tittat bakåt och det var ju en annan världsbild förr. Allt går inte att spela i dag, men är man lättkränk och inte gillar buskis så behöver man inte komma, hälsar Janne Andersson.

– Men vi ska även överraska med lite finkultur. Man kan inte tro det, men vi har faktiskt en lägstanivå och den är lite högre än bottenlös, skrattar Stefan Gerhardsson.

Publiktak på 500 personer

När "Alla tiders Åsa-Nisse" på grund av coronapandemin fick flyttas fram ännu en gång, till år 2022, såg det ut att bli den andra sommaren i rad utan komedi på Vallarnas friluftsteater.

Det skulle dessutom vara 25 år sedan Stefan & Krister etablerade en buskistradition utomhus på scen i Falkenberg och den 25:e uppsättningen med ett nyskrivet eller bearbetat pjäsmanus.

När regeringen aviserade att publiktaket kan höjas till 500 åskådare om sällskap om fyra personer sitter med en meters avstånd tänkte 2entertain om och nu skapas en helt ny jubileumsföreställning.

Kända komiker kommer tillbaka

Sammanlagt kan 2entertain sälja omkring 25 000 biljetter i år, jämfört med minst det dubbla under en vanlig sommar på Vallarna.

Årets komedi "Sommarbuskis" har fått samma namn som revyerna som Stefan & Krister satte upp första halvan av 1990-talet och som innebar scendebut för Siw Carlsson. Jojje Jönsson var med de två sista åren och dessförinnan i "Skåpbubblor" 1992.

Första året på Vallarna, sommaren 1996, spelades "Hemlighuset" och då fick de fyra ovan nämnda komikerna sällskap av en oslipad diamant som gjorde professionell debut efter att ha varit med i sin pappas revy hemma i Mårdaklev: Annika Andersson (numera med efternamnet Korenado).

Spelar samtidigt som Falkenbergsrevyn

2entertain har även gjort fyra buskisturnéer ihop med Håkan Runevad och Bertil Schough från Falkenbergsrevyn, som i sommar gör en på pappret liknande ”Best of”-show i Hwitans trädgård, på andra sidan Ätran från Vallarnas friluftsteater. Revyns premiär är den 1 juli, tre dagar innan ”Sommarbuskis” drar igång den 4 juli.

– Men Falkenbergsrevyn stör inte så många, ha ha. Nej, men det är väl bara bra att folk har mer att välja på, tycker Stefan Gerhardsson.

”Jäkelskap”-paret återförenas

Fjärde stjärnan på scen i år är Mikael Riesebeck, som fick en flygande debut som Lennart i "Jäkelskap"-trilogin 2001–2003 och sedan dess har haft stora och uppskattade roller i ytterligare nio av 2entertains produktioner i Falkenberg.

I ”Sommarbuskis” får publiken bland annat se hur det gick sen, för Lennart och hans fru Rakel (Annika Korenado).

Bland gamla rollfigurer som dyker upp finns även bönderna Sven-August och Kristian, med Riesebeck som ersättare för Krister Classon.

– Micke är som klippt och omskuren för den rollen, skojar Stefan.

Dag-Otto på scen men inte Birger

Jojje Jönssons Vallarna-legendar Dag-Otto Flink är förstås på plats, till skillnad från Krister Classons publikfavorit (från tv och andra scener) Birger.

– Nej, Birger finns inte längre, förklarar Janne Andersson, som har varit producent på Vallarna hela vägen sedan 1996.

Sketcher och sångtexter av Krister kan däremot utlovas.

Regissören Pär Nymark från Trollhättan tillkom i "Virus i bataljonen" 2009 och delade då scen med Micke, Siw och Jojje. Nymark spelade dessutom mot Stefan och Annika på Vallarna i "Livat i parken" 2013, innan han för två år sedan gjorde debut som Vallarna-regissör med "Stulen kärlek".

Manuset till de helt nya numrena har Pär Nymark och Annika Korenado ansvarat för, men de andra medverkande har förstås bidragit till sina egna figurers repliker.

SOMMARBUSKIS

• Premiär den 4 juli på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg.

• Medverkande på scen och manus: Stefan Gerhardsson, Annika "Andersson" Korenado, Jojje Jönsson, Siw Carlsson och Mikael Riesebeck.

• Regi: Pär Nymark. Producent Janne Andersson, 2entertain.

• För första gången blir det även en buskisorkester, under ledning av Annikas äldste son Carl-Oscar Korenado, som syns och hörs i duon I Am Nova och Harrys krogshow.