Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Blodig variant av skotsk klassiker

Två män spelar kärleksparet i ”Maqbeth” i Varberg.

En variant av Shakespeares skotska pjäs om makarna Macbeth ska streamas från Teater …Halland i Varberg. Teater Dictats uppsättning "Maqbeth deluxe" utgår från C A Hagberg 1800-talsöversättning och varbergaren Johan Svensson står för regi och bearbetning.

– Macbeth och Lady Macbeth, det älskande paret, spelas av Dilan Amin och Peter Armitstead Åström. Deras maktfullkomlighet gör dem gränslösa, men samvetet spelar också roll. Det är kittlande att gräva i deras psyken och låta orden som Shakespeare skrev för 400 år sedan klinga in i vår tid, säger Johan Svensson i ett pressmeddelande.

Ljudspår på Varbergs fästning

Pjäsen streamas från Teater Halland den 22–25 juli, men redan från den 17 juli kan besökare på Varbergs fästning via mobilen lyssna på inlästa ljudspår som "lyfter in berättelsen om Macbeth i den historiska fästningsmiljön".

Noterbart är att "Macbeth" gjordes som fästningsspel 1995 och i en clownversion av Varbergs scenkonst (med Lasse Beischer och Josefine Andersson som senare bildade 123 Schtunk) i ett tält nära fästningen.

Vill slippa hetroblicken

– Vi testar saker som vi på olika sätt drömt om och längtat efter. Här försöker vi skapa ett rum och ett sammanhang där vi också kan vara mer än bara accepterade. Vi vågar äga vår sexualitet och leka med kön, attityder och uttryck. Det är så befriande att inte ha en heterosexuell blick i rummet, säger producenten Andreas Luukinen i pressmeddelandet.