Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Anna Sjövall vill lära känna hallänningarna

Halland Love Stories. Det är namnet på Teater Hallands nya projekt om halländska kärlekshistorier som har premiär 2 mars 2018.

Det gestaltas genom det mest halländska av kärleksberättelser – Gessles musik.
– Den kommer att handla om allas längtan till kärlek, det är ju en väldigt stor del av våra liv. Det är både spännande och kittlande att göra teater av. Vi ville få publiken att berätta sina kärlekshistorier för oss, berättar Anna Sjövall som är producent.

Hon började på Teater Halland i januari och ville komma igång med ett projekt där hon kunde lära känna både halland och hallänningarna lite bättre. Samtidigt brottades hon med frågan om att nå ut till en större målgrupp och upplysa fler om att det faktiskt finns en regional teater i Halland. Genom en musikalföreställning om kärlek hoppas hon nu uppnå båda delar.
– Vi kommer att åka ut och träffa många människor i Halland som får berätta för oss. Andra som vill delta är välkomna att skriva till oss, berättar Anna.
 

Fick håret lagt
Nyligen besökte hon en av de damfrisörskor, som arbetat längst i branschen i Falkenberg, och fick sitt håret lagt, medan en av skådespelarna några dagar tidigare fick skägget fixat av en trendig frisör i Kungsbacka.
– Vi har funderat på vilka som får höra mycket om kärlek och kom fram till att frisörer borde få höra en hel del. De träffar mycket folk, ofta är det samma människor som kommer år ut och år in, och många olika typer av människor, säger Anna.
– De får en väldigt stor kontakt med varandra när de träffas sådär genom livet och vi tyckte att det var väldigt spännande att få höra om det, fortsätter hon.
 

Vill träffa ”alla”
Efter frisörerna kommer de även att besöka busschaufförer och skolor. De ska träffa ensamkommande flyktingbarn och följa med äldre ut och dansa. Alla historier kommer sedan att göras om till en musikal innehållande uteslutande låtar av Per Gessle.
– Han är ju Hallands största kompositör. Dessutom tror jag att vi kan locka en publik som inte brukar gå på teater genom att vi använder oss av låtar som många känner igen.

Fram till nu har Anna och hennes kollegor mest fått höra om de lyckliga kärlekshistorierna, men hon hoppas att någon vågar berätta mer även om olycklig kärlek för att få lite balans. Varför hon mest får höra de lyckliga sluten har hon en teori om:
– Jag tror att man inte tycker att det andra är intressant, men det är det ju, vilket alla som drabbats av olycklig kärlek vet. Det är så mycket igenkänning när man hör andras berättelser. Jag tror att folk tänker att det inte är kul att höra om när man var ledsen, men jag tycker att det är intressant att höra det också.

Historien i musikalen kommer att föras framåt genom musiken som kommer att bygga på kortare segment av historier som tillsammans blir en stor berättelse.
– Det kallas för shortcut-musikal och i den här musikalen får Per Gessle-hitsen föra storyn framåt.

Föreställningen är stor för att vara turnerande, för Teater Halland. Totalt kommer det att vara sex skådespelare och några musikalartister på scen. Redan nu har man klart med de medverkande till stor del och de kommer att får vara en del av arbetet med insamlingen.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.