Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delad duo. Stefan & Krister kan fira 30 års samarbete i år. Men de har inga planer på att stå tillsammans på scen igen. De firar i stället med att släppa en jubileumssamling på dvd. Där finns det bästa de gjort ihop och var för sig under årens lopp.

30 år sedan starten för Stefan & Krister

Stefan & Krister har jubileumsår och tycker att alla kan vara glada. – De som gillar oss kan fira att det är 30 år sedan vi började och de som hatar oss kan fira att det är tio år sedan vi lade av.

Lagt av har de egentligen inte, eftersom de har fortsatt att jobba ihop på olika sätt. Så sent som i somras då Krister skrev manus och regisserade farsen på Vallarna och Stefan fanns med i rollistan. Men 2001 slutade duon att uppträda tillsammans på scen.

Debuten skedde i februari 1981 i Älvsered och mannen bakom det hela var bagaren Torgny Karlsson.

– Han skulle inviga Älvsereds hotell och hörde med Stefan om han kunde spela eftersom de kände varandra. Stefan ville inte spela själv och då fick Torgny snilleblixten att ringa mig och sätta ihop en duo. Jag visste vem Stefan var, men vi kände inte varandra på den tiden, berättar Krister Classon, som då var med i dansbandet Bert Bennys.

Andra spelningen var på ett lastbilsflak på en hemvändardag i Kalv och där uppstod det framgångsrika varumärket: gnabbandet på scen.

– I ren nervositet började vi att skälla på varandra och upptäckte att folk tyckte att det var roligt. Så uppfanns boxarkomiken. Vi fick mer flabb mellan än i låtarna och med åren övergick vi mer och mer till att snacka i stället för att spela, minns Stefan Gerhardsson.

Han gjorde scendebut i Falkenberg på gymnasieskolans julspex 1976 och underhöll även danslystna Älvseredsbor på väg till Ätrasalen.

– Jag sjöng och spelade gitarr i bussen för att underhålla. Inte kommersiellt utan bara för att det var kul.

Roligt hade också folk som såg Stefan & Krister några år senare. Duons publik bara växte. Liksom uppfinningen av boxarkomiken var revydebuten en ren slump.

– Sven Slättengren ringde Krister och ville ha honom till sitt 40-årskalas. Det slutade med att Sven anställde oss till Värnamorevyn och den gjorde vi faktiskt i fem år före ”Skåpbubblor” i Falkenberg, berättar Stefan.

Vid det laget hade båda blivit komiker på heltid. Krister hade försörjt sig som dansbandsmusiker i nästan tio år och Stefan sade upp sig som elektriker 1985. Sedan har det varit många framgångsrika revyer, farser, tv-serier och annat. Men 2001 hade de bestämt sig för att sluta som duo på scen.

– Anledningen då var att jag inte orkade eller ville lägga min tid på att stå på scen längre. Man måste ha lust och energi. Annars går det ju inte, konstaterar Krister.

Han har i stället ägnat sig åt att skriva och regissera. Att han turnerade med ensamföreställningen ”Bäst före” och gjorde stor succé var inte meningen. Sven Melander skulle ha gjort rollen, men blev akut sjuk så regissören Krister fick själv hoppa in.

– Nu gör jag bara smågrejer. Rätt mycket handlar det om musikaliska projekt som jag tycker är skojigast. Lite tillbaka där jag började. Min och Stefans ambition från starten var ju att spela och sjunga. Men av olika anledningar blev det inte så.

Duon uppträdde faktiskt två gånger på visfestivalen i Västervik på 1980-talet men har aldrig fått någon förfrågan från festivalen i Falkenberg. De tänker absolut fortsätta att jobba ihop på olika sätt, men knappast som duo på scen.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger Stefan.

– Vi får väl se om vi inte har något annat att göra vid halv elva-tiden i morgon... Nej, det blir absolut inget med det, fastslår Krister efter någon sekunds betänketid.