Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelaren, komikern och författaren Jonas Gardell berättade ett minne från att arbetat med Lill-Babs efter minnesgudstjänsten i Storkyrkan.

Så minns kollegor och svenska folket Lill-Babs

80 år på jorden, och 64 år på scen. Folkkära Lill-Babs Svensson berörde många hjärtan.

Folkkära Lill-Babs hedrades under söndagseftermiddagen med en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm. Så här minns vänner, kollegor och svenska folket ikonen.

- Innan jag träffade Barbro för första gången tänkte jag att sådär snäll kan man inte vara, och sedan upptäckte jag att precis så snäll var hon, säger Jonas Gardell och delar med sig av ett kärt minne:

- Vi jobbade ihop och skulle flyga någonstans när SAS-personalen försökte hjälpa en pojke i rullstol ut. Då sprang hon fram, knuffade bort SAS-personalen för att ta över rullstolen för att hjälpa den här personen. Det var väldigt mycket Barbro – hon var där för alla.

TV4-profilen Jenny Strömstedt håller med:

- Hon var en person som var snäll och såg människor. Om vi alla gjorde det, och delade den medmänskligheten så skulle vi få en bättre värld.

Artisten Niklas Strömstedt vill lyfta en annan sida av Barbro "Lill-Babs" Svensson.

- Hon var en otroligt kunnig person. Jag har gjort Doobidoo en gång, och mitt krav var att göra det med Barbro. Då ringde jag henne och hon sa "men jag kan ju ingenting". Sedan visade det sig att hon kunde mest av alla. Hon var varm och omtänksam – och en jävligt bra artist.

Samboliv med Lill-Babs

Skådespelaren Carina Lidbom var inte bara god vän med Lill-Babs. Ett tag bodde vännerna tillsammans.

- När jag bodde på Ingarö och höll på att renovera hemma var det så stökigt. Då sa Barbro "men bo hemma hos mig då när du renoverar" – och då bodde jag hemma hos Barbro i tre månader i Vasastan. Vi hade det så trevligt och lärde känna varandra på ett speciellt sätt, berättar Carina Lidbom och tillägger:

- Då skämtade jag "vågar jag gå ut på balkongen som Lill-Babs nya kvinna".

Även sångerskan Anita Strandell bjuder på en anekdot från livet på vägarna med Lill-Babs under turnén "Cornelis i våra hjärtan".

- Vi stannade för att tanka bussen, och måste hinna in snabbt på toaletten. Då tyckte hon det var lite skitigt och sa "nej jag måste städa". Så torkade hon av där. Det var inget tillgjort, utan hon gjorde det med själ och hjärta, säger Anita Strandell.

En annan folkkär artist – Björn Skifs – hedrade Lill-Babs minne i Storkyrkan på söndagen.

- Det första man tänker på är hennes stora hjärta, och som artist var hon fantastiskt på att förmedla känslor och texter, säger Björn Skifs.

"Omtänksam själ"

Minnesgudstjänsten i Storkyrkan var öppen för alla. Precis som Lill-Babs själv hade velat ha det, enligt döttrarna. En som ville hedra minnet av sångerskan på plats i Storkyrkan var Carin Almerfors.

- Det var helt magiskt. Så väl sammansatt, känslosamt och glatt, säger Carin Almerfors och berättar om gången hon, som 15-åring, träffade Lill-Babs:

- När hon gjorde sin första turné, 17 år gammal, var hon uppe i min hemby Storuman med Simon Brehm. De tog in på järnvägshotellet, och där stod jag och min väninna och trängde oss bakom dörren. Så såg Lill-Babs oss, tog två röda rosor och gav varsin åt oss. Den behöll jag länge.

Sångerskan Marie-Louise Lagergren var av en slump i Gamla stan under söndagen, och passade på att minnas den folkkära sångerska hon en gång arbetat med på Malmö opera:

- Då var det precis som alla säger, hon såg alla. Gav komplimanger till alla. Hon var helt otrolig, plus att hon var superproffsig på scen, säger Marie-Louise Lagergren och tillägger:

- En underbart vänlig och omtänksam själ som har funnits med sedan man var liten. Det är nästan lite svårt att fatta att hon inte finns mera.