Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerts album "Däggdjur" är årets bästa svenska album, enligt kritikerna. Arkivbild.

Säkert bäst 2017 enligt kritikerna

Säkert gjorde årets bästa svenska album och Kendrick Lamar stod för den bästa utländska plattan. Det visar TT:s sammanställning av svenska kritikers årsbästalistor.

För 18:e året i rad har TT Nyhetsbyrån tagit fram en superlista baserad på årsbästalistor från musikkritiker på Sveriges dagstidningar och musikmagasin. Över 50 listor ingår i sammanställningen och enligt recensenterna var Säkerts "Däggdjur" årets bästa svenska album.

- Det känns tryggt att det finns en matematisk uträkning på det här, då känns det ju nästan ännu bättre, säger Annika Norlin och skrattar.

Det är andra gången som hon toppar listan – 2007 placerade sig det första Säkert-albumet som etta.

- Jag minns faktiskt det, jag tyckte att det var sjukt. Jag tror att både nu och då så har jag gjort något väldigt specifikt. Då är det ju extremt roligt men också en lite udda känsla att det visar sig vara många som tycker om det, säger Annika Norlin.

"Brutalärlig" skiva

"Däggdjur", som gavs ut i februari, skiljer sig från tidigare Säkert-skivor på så sätt att hon delar sånginsatsen med en rad andra artister – bland gästsångarna märks Jakob Hellman, Alina Björkén från Könsförrädare, Lina Högström från Skator och Ola Klüft från The Perishers.

- Det är roligt att folk kunde fatta det här med att det är olika sångare men att det ändå finns ett personligt tilltal. Jag tror att folk var lite förvirrade i början men nu känns det som att det har landat lite, säger Annika Norlin.

Rent textmässigt försökte hon vara "brutalärlig" när hon skrev skivan.

- Jag tror att det är därför jag är lite förvirrad över det här. Jag hade en tanke om att jag skulle försöka skapa en stämning, att det skulle vara en skiva som man inte skulle skryta med att man tyckte om men som man i hemlighet skulle sätta på när man gick hem från krogen, säger Annika Norlin.

Kendrick Lamar utlandsetta

Det finns dock ingen risk att hyllningarna kommer att stiga henne åt huvudet.

- Det är ju ändå journalister som har utsett den här skivan till den bästa, det vill säga folk som är väldigt intresserade av text. Det är en grej som jag ändå tänker på – om alla rörmokare skulle utse en lista över årets bästa skivor så tror jag att den hade sett lite annorlunda ut, säger Annika Norlin.

Henrik Berggrens solodebut "Wolf's heart" placerar sig som tvåa på listan över svenska album och Fever Rays "Plunge" är trea. Listan över utländska album toppas av Kendrick Lamars "Damn", följt av The XX:s "I see you" och Mount Eeries "A crow looked at me".