Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Midsommardrama. Kommer Strindberg att kunna konkurrera med sillen, nubben och jordgubbarna? Det hoppas i alla fall Bengt Johansson och Gun Jönsson på Teater Boudoir Intim i Falkenberg.

Ridån går ner på Boudoir Intim

På självaste midsommarafton går ridån ner för sista gången på lilla Teater Boudoir Intim i Falkenberg. Och vem är lämpligare som avskedsdramatiker än den svenske giganten August Strindberg.

Det råder som vanligt en trivsam villervalla på landets kanske minsta teaterscen, Boudoir Intim i Falkenberg. Här håller man som bäst på att skapa en konstnärsateljé. Målaren Bengt Johansson från Glommen plockar bland dukar och skisser allt medan regissören och skådespelaren Gun Jönsson håller ett vakande öga på arbetet.

I morgon är det genrep på föreställningen ”Himmel och Helvete”. Tre texter av August Strindberg, där den första, ”Kamrater” utspelar sig i konstnärsmiljö. Publiken kommer också att få se och höra valda delar av ”Spöksonaten”, samt ur en brevväxling mellan författaren och hans hustru Siri von Essen kallad ”Han och Hon”. Ytterligare en föreställning blir det dagen därpå, på midsommaraftons kväll.

Med ålderns rätt har Gun Jönsson dragit sig tillbaka som teaterdirektör, kontraktet på lokalen på Storgatan är uppsagt till hösten. Därmed går en 15-årig verksamhet i graven, kanske mest saknad av alla stadens teatertokiga ungdomar. Varav några stycken gått vidare till scenskolorna och samtliga lärt sig något om sig själva och livet.

Under våren och sommaren fungerar teatern som galleri och vad som händer sedan återstår att se.

– Visst känns det litet vemodigt, men orken tryter med åldern och det är svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Gun Jönsson.

Men ännu några dagar lever alltså Boudoir Intim. Idén att kombinera konst och dramatik väcktes en kväll i vintras när Gun Jönsson var på besök hos Bengt Johansson. Hon fick syn på en tavla som föreställde ett mycket berömt bröllopspar, nämligen Carlson och Madam Flod ur ”Hemsöborna”. Undan för undan har Strindbergsprojektet växt fram. Bengt Johansson har letat i ladorna efter lämpliga bilder, Gun Jönsson har botaniserat bland texterna. På scenen skall de stå båda två, med benägen hjälp av Linnea Ytterlid.

– Jag har faktiskt ett förflutet som skådespelare, berättar Bengt Johansson. I Trollhättans Kammarteater. Jag vill minnas att jag hade en roll i Molieres ”Den girige”.

Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge, resonerar Bengt Johansson.

– Kan Ulf Lundell ge sig till att måla och Mikael Persbrant köra rallybil ska väl jag kunna agera, säger han och skrattar.

Men efter fredag släcks strålkastarna för sista gången och dammet lägger sig till ro på tiljorna. Tack så mycket Gun Jönsson och alla andra. Sov gott lilla teater.