Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De medverkande i nya "Solsidan"-filmen har bidragit med sina egna erfarenheter av till exempel skilsmässor. "Man ska vara sann samtidigt som det ska vara lite, lite överdrivet så att det blir roligt", sammanfattar Henrik Schyffert medan Johan Rheborg fotar Felix Herngren och Mia Skäringer på pressdagen.

Relationerna trasslar när "Solsidan" blir film

Ove, Mickan och Fredde drar visserligen till exklusiva Torekov på semester. Men nya "Solsidan" blir mer än en drift med överklassen och bjuder också på skilsmässa, barnlöshetsproblem och en sårig fader-son-relation.

Efter fem säsonger i tv är det dags för "Solsidan" att ta det delikata steget över till vita duken. Många har försökt men få har klarat att ta 22 minuter tv-avsnittskomedi och förvandla konceptet till en fullvärdig långfilm.

- Det är ju ett risktagande och när det handlar om en komedi kan man antingen proppa den full av roligheter eller så får man välja en annan, djupare och mer dramatisk väg. Och det är den vi har valt, säger Mia Skäringer.

Nya bottnar

Och dramatik blir det på en gång när "Solsidan", som får premiär den 1 december, drar i gång. Mitt i julfirandet med grannarna Fredde och Mickan berättar Anna och Alex att de ska skilja sig. Ofrivillig barnlöshet och problematiska fader-son-relationer är två andra trådar som löper genom filmen, som skildrar ganska tunga känslor samtidigt som den så klart bjuder på en hel del skämt.

- Jag tror att det har varit roligt för skådisarna som har spelat de här rollerna så länge, att få hitta många nya bottnar i sina figurer, säger regissören Måns Herngren.

Han och brorsan Felix Herngren har regisserat Jesper Harries manus tillsammans och har haft en hel del personliga erfarenheter att bidra med.

- Inte just barnlöshet, jag har ju en sex- sju ungar och Måns har en tre-fyra. Men i övrigt har vi haft mycket att flika in. Och när det gäller regi måste man ju hämta ur sig själv. Familjeliv är så komplext, det går att trassla i det oändliga och ibland under filmarbetet trillar det faktiskt ned en pollett och man fattar varför man själv eller ens ex gjorde si eller så, säger Felix Herngren.

- När vi började göra tv, som "Smash", då hade vi ju inte erfarenhet nog att hämta ur oss själva. Nu är vi över 50 och kan lättare gräva där vi står, säger Måns Herngren.

Julfilmsförväntningar

Förväntningarna på filmen är försås stora, brödernas senaste julfilmer "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och uppföljaren om Hundraettåringen drog mycket folk till biograferna.

- Men humor är knepigt, det är en färskvara. Det är klart att man tänker att någon gång tar min tid som humormakare slut men jag hoppas att vi inte har tappat känslan än och att folk ska gilla filmen, säger Felix Herngren.