Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tio miljoner sålda exemplar på tre dagar.
Tio miljoner sålda exemplar på tre dagar. Bild: The Pokémon Company

Rekord för nya Pokémon – trots buggar

De nya Pokémonspelet får kritik för tekniska tillkortakommanden. Men det har inte hindrat spelen från att slå försäljningsrekord.

På tre dagar efter släpp nådde de två spelen "Violet" och "Scarlet" tio miljoner sålda exemplar globalt, varav 4,05 miljoner i hemlandet Japan, rapporterar Nintendo.

Mario och Link får maka på sig – inget Nintendospel har nått den försäljningssiffran så snabbt tidigare.

"Det är det högsta antalet någonsin för global och inhemsk försäljning under de första tre dagarna efter lanseringen av programvara för alla Nintendo-konsoler", skriver bolaget.

Siffran kan också jämföras med Sonys "God of war: Rangarök", som med 5,1 miljoner sålda exemplar på en vecka var bolagets snabbast säljande egenproducerade spel någonsin, enligt Playstation Studios-chefen Hermen Hulst.

De nya Pokémon-titlarna har generellt fått positiva recensioner, men en gemensam nämnare bland dem är också en kritik för mängder med visuella buggar och prestandaproblem.

"'Pokemon Scarlet' och 'Violet' lever inte upp till standarden av andra Pokémontitlar, det finns så många iögonfallande tekniska problem att det är svårt att få med alla", säger Oliver MacKenzie vid Digital Foundry, som specialiserar sig på tekniska recensioner, i ett videoklipp.

"Pokémon Scarlet" och "Violet" utspelar sig i en öppen spelvärld i den nya regionen Paldea, den nionde i ordningen. Spelen släpptes den 18 november till Switch.

Buggigt – men säljer trots allt. Pressbild.
Buggigt – men säljer trots allt. Pressbild. Bild: The Pokémon Company

Fakta: Pokémon

"Pokémon" betyder "pocket monster" och är ett rollspel som utvecklades till Nintendos handhållna konsol Gameboy och släpptes 1996. Spelet går ut på att fånga små gulliga monster, och blev en stor succé.

Sedan starten har spelet oftast släppts i två versioner, "Red" och "Green" 1996, "Gold" och "Silver" 1999 till Game Boy Color, "Ruby" och "Sapphire" 2002 till Game Boy Advance, "Diamond" och "Pearl" 2006 till Nintendo DS, "Black" och "White" till Nintendo DS 2010, "X" och "Y" 2013 till 3DS, "Sun" och "Moon" 2016 till 3DS samt "Sword" och "Shield" 2019 till Switch.

Årets "Scarlet och "Violet" är den nionde generationen, och antalet unika pokémons har passerat tusen.

2016 kom spelet i mobilvarianten "Go", som även det blev en framgångssaga.

Den japanska spelutvecklaren Game Freak har gjort de flesta spelen. "Go" görs däremot av Niantic.